Catalin Baba: “Cifra de 15.000 nu este stabilita”

baba catalin.jpgSecretarul de stat in Ministerul Educatiei, Catalin Baba, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca nu este stabilita si exacta cifra de 15.000 de posturi care ar urma sa fie disponibilizate incepand cu 1 septembrie 2010 in invatamantul preuniversitar.

Potrivit secretarului de stat Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului “tinde” sa se apropie de cifra 15.000 de posturi disponibilizate.

“Trebuie sa facem acele reduceri care nu afecteaza elevul si calitatea educatiei, un exemplu ar fi regandirea personalitatii juridice a scolii. Nu vrem ca prin aceasta masura sa eliminam scolile din mediul rural. Sunt judete care au aplicat deja aceasta masura, unele partial, altele deloc”, a explicat secretarul de stat.


In ceea ce priveste reducerea posturilor din invatamantul preuniversitar, Catalin Baba a spus ca s-a avut in vedere finantarea din perspectiva salariilor cadrelor didactice in functie de costul standard mediu. Aceasta masura va elimina “arbitrariul” din finantarea scolilor, a mentionat reprezentantul MECTS “Am luat aceasta masura acum pentru ca pe 31 august sa avem o decizie clara. La acea data vom sti care vor fi titularii si ce retea scolara avem. Deciziile privind rationalizare retelei scolare nu implica masuri legislative”, a spus Baba.


El a precizat ca masurile vor fi puse in aplicare de catre Inspectoratele scolare si ca acestea vor lua deciziile. “Nu este vorba de o concediere colectiva”, a mai spus Baba. Totodata, el a subliniat ca bugetul MECTS in ceea ce priveste finantarea cadrelor didactice nu este mai mic decat cel alocat anul trecut.

“Scopul in sine nu e sa reducem cadrele didactice, ci sa facem descentralizare si cresterea actului educational”, a aratat secretarul de stat. El a tinut sa precizeze ca numarul posturilor care ar urma sa fie disponibilizate a fost calculat pornind de la un cost standard mediu. Referindu-se la schimbarea unor directori, Catalin Baba a declarat ca nu exista o nota scrisa a MECTS pentru aceasta masura. La randul sau, purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Melania Vergu, a spus ca ministerul va analiza solicitarile sindicalistilor privind protectia sociala a celor care ar urma sa fie disponibilizati.

“Exista o lege privind statutul personalului didactic care ofera protectie pentru aceasta categorie, iar pentru nediactic exista codul muncii”, a aratat Vergu. In ceea ce priveste propunerea de a fi platite mai multe locuri la invatamantul postliceal, Vergu a evidentiat ca statul va avea in vedere sustinerea de la buget pentru scolile postliceale a unui numar de locuri, dar care va fi mai mic fata de cel de anul trecut. Referindu-se la materiile optionale, Vergu a spus ca aceste materii nu vor dispare, ci se vor face “la minimum” stabilit de planul cadru. AGERPRES