Nouă şcoli din Sălaj au fost propuse pentru comasare

Un număr de nouă şcoli gimnaziale din Sălaj ar putea fi comasate, iar alte 13 unităţi de învăţământ din judeţ şi-ar putea pierde personalitatea juridică, conform unei analize a Inspectoratului Şcolar Judeţean ce are în vedere atât raţionalizarea cheltuielilor bugetare, cât şi recent introdusele standarde de cost din domeniul educaţiei.

Şcolile gimnaziale propuse pentru comasare sunt cele din localităţile Chendrea, Jac, Fodora, Guruslău, Iaz, Inău, Motiş, Tihău şi Cehei, elevii de gimnaziu urmând a fi arondaţi la unităţile şcolare din localităţile învecinate, iar şcolile păstrând doar clasele din ciclul primar (I-IV).

Pe de altă parte, unităţile şcolare ce şi-ar putea pierde personalitatea juridică sunt: Şcoala Gimnazială Archid, Grădiniţa nr. 1 Cehu Silvaniei, Şcoala Gimnazială “Petru Hossu” Cheud, Grădiniţa Chieşd, Şcoala Gimnazială Cosniciu de Jos, Şcoala Gimnazială Zăuan, Grădiniţa cu Program Prelungit Crasna, Grădinţa nr. 2 Jibou, Şcoala Gimnazială Lompirt, Grădiniţa cu Program Normal Nuşfalău, Grădiniţa cu Program Normal nr. 4 Şimleu Silvaniei, Şcoala Gimnazială Tihău şi Şcoala Gimnazială Valcău de Sus.

“Toate aceste modificări au la bază instrucţiuni ministerului pentru fundamentarea cifrei de şcolarizare şi stabilirea reţelei unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat pentru anul şcolar 2010-2011 şi vor fi discutate miercuri, la o întâlnire cu primarii, pentru că este necesar şi un aviz consultativ din parte consiliilor locale. Credem însă că, spre deosebire de anii anteriori, autorităţile locale vor deveni acum mult mai interesate de aceste comasări, pentru că, dacă ai copii puţi, asta înseamnă că ai bani puţini şi nu poţi întreţine mai multe şcoli în comună”, a precizat, marţi, Ioan Abrudan, inspector general şcolar în cadrul ISJ Sălaj.

Acesta a adăugat faptul că în fiecare comună va fi păstrată o unitate şcolară cu personalitate juridică, în general în centru de comună, subliniind că inspectoratul a formulat doar propuneri ce ar putea suferi modificări după discuţiile cu reprezentanţii autorităţilor locale. În Sălaj, dintr-un total de circa 4.680 de persoane ce lucrează în sistemul de învăţământ, un număr de 234 ar urma să fie disponibilizate începând cu data de 1 septembrie. AGERPRES