Comasare de şcoli din Bihor a fost revocată după protestele elevilor şi părinţilor

luca dorel.jpgŞeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, prof. Dorel Luca, a anunţat joi că nu se vor mai comasa şcolile generale “Alexandru Roman” şi “Lucreţia Suciu” din Oradea, pentru a nu agita spiritele, dar a precizat că nu ştie încă cum se va gestiona din toamnă plata salariilor cadrelor didactice.

Se pare că această decizie a fost influenţată şi de protestul de miercuri, 27 ianuarie, al celor aproximativ 70 de elevi de la Şcoala Generală “Alexandru Roman” pe holurile Inspectoratului Şcolar, precum şi de alte manifestări ale nemulţumirii părinţilor, cărora inspectorul şef le promisese un răspuns.

“Va rămâne Şcoala ‘Alexandru Roman’ şi în anul şcolar următor. Nu pot să spun însă cum se va gestiona plata salariilor cadrelor didactice, vom căuta soluţii şi aşteptăm unele şi de la Ministerul Învăţământului pentru că mai avem unităţi de învăţământ la care deficitul faţă de sumele reale este destul de mare”, a spus Luca într-o conferinţă de presă. Prof. Dorel Luca a explicat că, din toamnă, Ministerul Educaţiei va finanţa unităţile de învăţământ în funcţie de numărul de elevi. Astfel, şcolile cu elevi puţini, dar cu mulţi profesori gradul I, nu vor avea de unde să-şi plătească salariile, în această situaţie aflându-se Şcoala Generală “Alexandru Roman”. Comasarea celor două şcoli apropiate, situate în acelaşi cartier, ar fi însemnat o eficientizare a activităţii din cauza numărului de 207 elevi la “Roman” şi 496 la “Suciu”, dintre care 196 de elevi la învăţământul de masă şi restul în programul “A doua şansă”, precum şi frecvenţei redusă pentru clasele V-VIII.

“Văd că sunt multe probleme între cele două şcoli, aşa că nu vrem să agităm mai mult spiritele”, a motivat inspectorul şcolar general decizia de a nu mai comasa unităţile. La conferinţa de presă au asistat şi câţiva părinţi ai elevilor de la Roman. Aceştia au intervenit spunând răspicat că nu doresc comasarea deoarece la Şcoala Generală “Lucreţia Suciu” se desfăşoară programul “A doua şansă”, în cadrul căruia fac învăţământ primar şi secundar persoane care au cu cel puţin patru ani mai mult decât vârsta clasei. Cursurile la “A doua şansă” au loc după-amiaza, fiind trei clase cu câte 46 de elevi şi două clase cu 20 de elevi la ciclul secundar inferior.


“Sunt destui care participă la astfel de cursuri şi noi ne bucurăm că sunt interesaţi să înveţe să scrie, să citească. Sunt clase în care avem persoane de 30 de ani alături de unul de 15 ani”, a spus şeful ISJ. “Dar dacă fetiţa mea va păţi ceva, iar de vină va fi unul dintre acei oameni, ce-mi veţi spune? Că nu e vina dumneavoastră?”, l-a întrebat unul dintre tătici pe inspector. Părinţii au mulţumit în final conducerii ISJ pentru decizia de a nu muta elevii şi cadrele didactice din clădirea şcolii “Roman”. Inspectorul general a precizat însă că va fi necesară o susţinere din partea Consiliului Local a şcolii dacă Ministerul Educaţiei va impune ca o unitate şcolară să aibă minim 300 de elevi pentru a fi finanţată,
El nu a exclus nici posibilitatea ca mai mulţi profesori de la “Roman” să solicite transferul, din cauza acestei situaţii incerte în ceea ce priveşte salarizarea în anul şcolar următor. AGERPRES