Daniel Funeriu: “E greu să recredibilizăm sistemul de învăţământ când se vând lucrări de licenţă”

funeriu daniel.jpgMinistrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, miercuri, în cadrul Consiliului Naţional al Rectorilor că este greu să fie recredibilizat sistemul educaţional când peste tot există anunţuri de vânzări de lucrări de licenţă şi profesori universitari cu două, trei norme didactice sau care au depăşit vârsta de pensionare.

Referindu-se la profesorii universitari care au depăşit vârsta de pensionare, Funeriu a precizat că pentru acestă categorie trebuie să existe “o abordare echilibrată”, menţionând că unii dintre profesori deţin o experienţă foarte vastă şi pot fi în continuare utili.

Ministrul a mai vorbit despre evaluarea şi diferenţierea universităţilor în funcţie de misiunea lor. În acest sens, el a susţinut că pot exista universităţi care să organizeze cursuri de licenţă, alte cursuri de licenţă plus master, iar altele licenţă, master, doctorat. În ceea ce priveşte reforma politicii de resurse umane, ministrul a arătat că există o mare rezervă de cadre didactice universitare tinere foarte bune în afara ţării.


Referindu-se la modernizarea managementului în universităţi, demnitarul s-a declarat adeptul ideii autonomiei universitare şi a susţinut că universităţile trebuie să aleagă între modelul corporatist şi cel colegial. Vorbind despre finanţare, ministrul a declarat că militează pentru alocarea “diferenţiată” de resurse financiare, în funcţie de calitatea programelor de studiu. Daniel Funeriu a afirmat că finanţarea trebuie să aibă în vederea capacitatea unei universităţi de a-şi îndeplini misiunea. În opinia sa, universităţile trebuie să dezvolte centre de cercetare şi să atragă cercetători.


Ministrul i-a sfătuit pe cei 82 de reprezentanţi ai universităţilor participanţi la Consiliul Naţional al Rectorilor să nu se angajeze în false dezbateri precum universităţi publice versus universităţi private. În ceea ce priveşte calitatea, el doreşte ca aceasta să se facă pe baza unor standarde folosite la nivel internaţional. În opinia sa, foarte importantă este şi atragerea studenţilor străini. “Azi cifrele pe care le-am văzut sunt mult sub ceea ce putem face”, a spus ministrul. El a mai făcut cunoscut în acest sens că Direcţia de Relaţii Internaţionale din cadrul Ministerului Educaţiei este direct subordonată ministrului. Totodată, Funeriu a mai vorbit şi despre Centrul pentru Credite şi Burse care trebuie să facă pachete de finanţare atractive pentru ca studenţii străini să vină în România.

Referindu-se la atragerea de fonduri private, Funeriu remarcat că este necesar ca mediul universitar “să se debaraseze” de ideea că universităţile nu trebuie să atragă bani. O altă temă abordată de Funeriu se referă la posturile din mediul universitar blocate, în prezent, de către Guvern. ”Există posibilitatea să fie deblocate în semestrul al doilea. Trebuie să ne gândim foarte serios la deblocarea posturilor, dar să vedem în ce limite putem face acest lucru”, a mai spus acesta. În ceea ce priveşte accesarea de fonduri europene, Funeriu a recunoscut că există o problemă, banii pentru doctorate din fondurile POSDRU. În opinia sa, finanţarea ar trebui să demareze de la începutul anului academic. AGERPRES