Directorul Şcolii “Miron Costin” din Bacău a fost demis pentru abuzuri în funcţie,

Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău a decis, vineri, demiterea directorului Şcolii “Miron Costin” din Bacău, Ionica Fota. O comisie special formată pentru analizarea şi anchetarea mai multor reclamaţii venite pe adresa ISJ din partea părinţilor şi a cadrelor didactice din respectiva unitate de învăţământ a găsit-o vinovată de “multiple abateri disciplinare, precum şi de încălcarea statutului personalului didactic”.

Raportul care a stat la baza demiterii menţionează, între alte acuzaţii, acordarea necuvenită ori preferenţială de burse pentru elevi, colectarea şi administrarea ilegală a unor sume de bani de la părinţi destinate întreţinerii, dezvoltării şi modernizării bazei de date a şcolii, stabilirea unei taxe pentru înscrierea copiilor în clasa întâi, dar şi pentru eliberarea unor adeverinţe, documente ori alte acte şcolare pe care a folosit-o ilegal, prin neînscrierea acesteia în bugetul de venituri şi cheltuieli al activităţilor extrabugetare, încălcând, astfel, Normele metodologice privind finanţarea învăţământului preuniversitar de stat.

De asemenea, fosta directoare de şcoală gimnazială este acuzată de încălcarea legislaţiei privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea programului “Şcoală după şcoală”, prin înfiinţarea, în acest scop, a unei asociaţii care are sediul chiar la adresa de domiciliu a profesoarei Ionica Fota, “aducând un prejudiciu important veniturilor extrabugetare ale şcolii”.

“Până nu discut cu un jurist nu am ce să comentez. Nu am primit încă decizia de eliberare din funcţie. Nu îmi caut dreptatea prin presă. La momentul potrivit o să fac declaraţii”, a declarat, pentru AGERPRES, profesoara. Ionica Fota a fost numită director pe 3 ianuarie 2007, prin decizia ISJ Bacău. Nu a suferit anterior sancţionări disciplinare.
Conducerea instituţiei de învăţământ va fi preluată, prin detaşare, în interesul învăţământului, de Otilia Stan – profesor de istorie. În urmă cu o lună, ISJ Bacău i-a desfăcut contractul de muncă unui profesor de matematică de la Colegiul Tehnic “Petru Poni” din Oneşti, acuzat de părinţi că şi-ar fi forţat elevii să facă pregătire la matematică la domiciliul său, în caz contrar fiind ameninţaţi că vor rămâne corigenţi ori, chiar repetenţi. AGERPRES