Traian Băsescu: “Deprecierea sistemului de Educaţie reclamă intervenţia rapidă”

basescu traian.jpgContinua depreciere a calităţii sistemului de Educaţie din România reclamă intervenţia urgentă în adaptarea acestuia la realităţile economiei şi competiţiei, a afirmat, luni, preşedintele Traian Băsescu, în cadrul dezbaterii organizate la Palatul Parlamentului pe tema viitoarei legi în domeniu.

Potrivit şefului statului, sistemul de Educaţie românesc este cel mai slab din interiorul Uniunii Europene, iar toată cheia creşterii nivelului de trai al românilor este, pe fond, Educaţia.

“Cred că trebuie să plecăm de la realitate, iar realitatea este că sistemul de educaţie din România e unul dintre cele mai slabe din Europa şi, îndrăznesc să spun, cel mai slab din interiorul UE, din punct de vedere al performanţelor absolvenţilor. Acest lucru este demonstrat nu numai de analize ale specialiştilor, ci şi de testele europene, care s-au făcut în România în perioada 2001-2006-2007”, a declarat preşedintele.

El a mai afirmat că succesiunea acestor teste relevă o continuă depreciere a calităţii sistemului de educaţie din România şi că acest fapt reclamă o intervenţie urgentă în adaptarea sistemului de educaţie românesc la realităţile economiei şi la competiţia căreia ţara noastră trebuie să îi facă faţă. Totodată, preşedintele a făcut referire la recentul Consiliu European, care a stabilit ţintele principale ale Agendei UE 2020, o continuatoare a agendei Lisabona. El a mai afirmat că dintre cele cinci obiective majore ale Agendei UE 2020, două vizează în mod direct sistemul de educaţie.


“Unul din obiective este ca rata părăsirii timpurie a şcolii la nivelul UE să se reducă cu 10% până în 2020. De asemenea, un alt obiectiv este ca populaţia, având vârste între 30-34 de ani, în proporţie de 40%, să devină absolventă a unui sistem de învăţământ superior”, a precizat preşedintele. El a menţionat că un alt obiectiv este reducerea sărăciei, astfel încât în 2020 să existe 20 de milioane de cetăţeni care au ieşit din zona sărăciei.


“În mod categoric şi acest obiectiv este legat de educaţie, de calitatea sistemului de Educaţie”, a apreciat şeful statului. El a atras atenţia asupra faptului că un alt obiectiv care are legătură cu educaţia este cercetarea. Agenda UE 2020 propune ca toate statele membre să aloce 3% din PIB pentru cercetare, într-o structură care să vizeze o contribuţie a statului de circa 1% şi atragerea în procesul de cercetare a marilor companii cu încă 2%.

“Mie mi se pare că până şi problema ţintă legată de rata de ocupare este legată tot de educaţie, este cea de-a cincea ţintă a Agendei UE 2020 şi vizează ca populaţia cu vârste între 20 şi 64 de ani să fie ocupată în câmpul muncii în proporţie de 75%. Indiscutabil, nu există obiectiv al Agendei UE 2020 care să nu fie legat practic de calitatea educaţiei”, a spus Traian Băsescu. AGERPRES