Petru Călian propune pensionarea cu 3 ani mai devreme a profesorilor cu peste 35 de ani vechime

calian_petru.jpgDeputatul PDL Petru Călian a depus o serie de amendamente la legea educaţiei, prin care propune pensionarea anticipată cu 3 ani a profesorilor care au lucrat peste 35 de ani cu grupe numeroase de copii, dar şi modificarea procentului de reprezentare a dascălilor în consiliile de administraţie ale şcolilor.

Potrivit unui comunicat transmis marţi, unul dintre amendamente vizează vârsta de pensionare în sensul că un cadru didactic să poată solicita pensionarea anticipată cu 3 ani anterior vârstei limită, datorită uzurii psihice accentuate în rândul celor care au lucrat peste 35 ani cu grupe numeroase de copii.

O altă modificare se referă la Consiliul de Administraţie. În varianta Guvernului, componenţa CA este formată din 1/3 cadre didactice alese de către personalul didactic al şcolii, 1/3 reprezentanţi ai părinţilor şi 1/3 reprezentanţi ai consiliului local. Petru Călian propune modificarea normei de reprezentare la 50% membri cadre didactice alese de către personalul didactic al şcolii şi 50% reprezentanţi ai părinţilor şi reprezentanţi ai consiliului local.


“Preşedintele CA trebuie să fie neapărat din interiorul şcolii, deoarece consiliul de administraţie are în multe situaţii de luat decizii rapide, deci nu ar fi funcţional să fie un preşedinte din afara şcolii”, spune democrat liberalul. Călian condiţionează, printr-un alt amendament, ca directorii de şcoală să deţină cel puţin gradul didactic II, iar personalul de conducere, îndrumare şi control să fie degrevat parţial sau total de norma didactică de predare. Democrat liberalul mai propune ca grupa pregătitoare să rămână în categoria învăţământului preşcolar, deoarece grădiniţele au cadre didactice cu specializarea învăţător/ educator şi beneficiează de o infrastructură adecvată care ar reuşi să facă mai uşoară trecerea de la grădiniţă la şcoală. AGERPRES