La Iasi va avea loc a XVIII-a editie a Targului International de Carte LIBREX

librex1.jpgSedcom Libris, Primaria Municipiului Iasi si Organizatia Patronala AGORA a difuzorilor de carte organizeaza cea de-a XVIII-a editie a Targului International de Carte LIBREX, intre 19 si 23 mai, la Sala Polivalenta din Iasi.

Vizitatorii Targului LIBREX vor avea parte de oferte atractive de la peste o suta de edituri, difuzori de carte romaneasca si straina, muzica si papetarie, firme multimedia, publicatii culturale! De asemenea, vor fi organizate numeroase lansari de carte, dezbateri de specialitate, intalniri cu autori, momente artistice, zeci de concursuri si o tombola cu premii.

Targul International de Carte Librex isi propune sa faciliteze cunoasterea diverselor programe editoriale si a tehnologiilor moderne de editare, tiparire si comunicare, sa promoveze si sa stimuleze adevarata valoare culturala, prin acordarea premiilor Librex, sa incurajeze relatiile dintre edituri, autori si publicul cititor, sa organizeze un program cultural complex: lansari de carte, intalniri cu scriitorii, dezbateri pe diverse teme etc.

De la 15 edituri participante in anul 1993, la prima editie, la peste o suta de edituri in ultimii ani, Targul International de Carte Librex a cunoscut o evolutie rapida, conturandu-se, totodata, si o extindere tematica a profilului sau expozitional. Ca orice targ de carte important, si Librex-ul si-a definit, prin grija organizatorilor, profilul distinct, centrat pe o dimensiune culturala. Dimensiune atestata de locul ales pentru desfasurare, de premiile care la incheierea fiecarei editii recompenseaza cele mai reusite proiecte editoriale ale participantilor si de alte manifestari cu caracter cultural desfasurate sub aceeasi egida (Colocviile Nationale de literatura, lansari de carte, dezbateri privind relatia autor-editor-difuzor, spectacole de teatru etc.). Librex-ul, prin grija organizatorilor si a colaboratorilor de a asigura participarea in cadrul acestei manifestari a celor mai valoroase edituri pe care le avem la acest moment in Romania, prin prezenta unui numar mare de scriitori, editori, ziaristi si cititori in zilele manifestarii, a devenit un fenomen cultural recunoscut, ca o consecinta a traditiei pe care a impus-o in timp, dar si prin calitatea tuturor celor care participa la aceasta bucurie a Primaverii Cartilor la Iasi, iar daca orasul nostru este centrul acestui eveniment, se pare ca nu este deloc intamplator.
Targul International de Carte Librex se doreste un loc de intalnire a unui numar mare de vizitatori, autori, critici literari, editori si difuzori, intr-un context cultural-informativ stimulant.

Librex-ul ofera publicului adult – specialistilor si celor pasionati de carte -, in fiecare primavara, cinci zile pline de evenimente culturale, intalniri cu autorii, oferte editoriale bogate, iar celor mici, posibilitatea descoperirii universului minunat al lecturii. Targul International de Carte ofera totodata bibliotecilor, scolilor, liceelor si universitatilor posibilitatea documentarii, achizitionarii sau comandarii lucrarilor cautate. Prin dimensiunea pe care o dezvolta, Targul International de Carte Librex se dovedeste a fi un spatiu privilegiat care faciliteaza cunoasterea, schimburile culturale si preocuparile comune ale tuturor actorilor implicati in lumea cartii.

In fiecare an, a intrat in traditie sa fie acordate premiile Targului International de Carte, ale caror titulatura si motivatie au fost imbogatite cu fiecare editie: Marele Premiu LIBREX, pentru cel mai valoros program editorial, Premiul OVIDIU, pentru editarea culturii clasice, Premiul SOCEC, pentru promovarea culturii romane contemporane, Premiul SARAGA, pentru cea mai importanta editie critica, Premiul BEST SELLER, pentru cartea de cultura cu cel mai mare succes de librarie, Premiul OTILIA CAZIMIR, pentru editarea de literatura pentru copii si tineret, Premiul DOSOFTEI, pentru bibliofilie, Premiul VASILE POGOR, pentru importul de carte, publicatii culturale si stiintifice, Premiul IOAN PETRU CULIANU, pentru cea mai importanta editura care promoveaza istoria culturii si civilizatiei, Premiul MIHAIL KOGALNICEANU, pentru editarea cartii stiintifice si de specialitate, Premiul THEOFIL SIMENSKY, pentru editarea literaturii universale, Premiul LAURENTIU ULICI, pentru antologie literara, Premiul THEODOR PALLADY, pentru cartea de arta, Premiul MULTIMEDIA. Se acorda si diplome speciale pentru difuzori de carte.

Prin reducerile substantiale oferite de edituri, Targul International de Carte prezinta si efecte economice vizibile pentru publicul larg: achizitionarea de carte la un pret care comporta reduceri de pana la 30-40%.

librex2.jpg