Şcolile din Deva vor folosi energia solară pentru încălzire

panou solar.jpgPatru şcoli generale şi o grădiniţă din Deva au fost incluse într-un proiect al autorităţilor locale care prevede folosirea panourilor solare şi a pompelor de căldură în vederea reducerii costurilor de încălzire în unităţile de învăţământ.

Proiectul are o valoare de 3,56 milioane lei, din care 2,84 milioane lei reprezintă fonduri nerambursabile câştigate de Primăria Deva în urma semnării unui contract de finanţare cu Administraţia Fondului pentru Mediu.

“Şcolile din Deva vor folosi energii neconvenţionale pentru asigurarea încălzirii, fapt ce va reduce cheltuielile la acest capitol cu aproape 60 la sută. De aceste energii neconvenţionale se vorbeşte de zece ani, dar până acum nu s-a făcut nimic concret. Meritul obţinerii acestor fonduri nerambursabile aparţine funcţionarilor de la Biroul Programe şi Prognoze din cadrul Primăriei Deva”, a declarat, miercuri, primarul municipiului Deva, Mircia Muntean, într-o conferinţă de presă.


Lucrările necesare pentru schimbarea modului de încălzire sunt programate să dureze un an şi vor consta în înlocuirea sistemelor clasice de încălzire, ce utilizează centrala termică şi reţeaua de termoficare, cu altele hibride, în care vor fi folosite pompele de căldură şi panourile solare. Proiectul a fost aprobat pentru obţinerea finanţării nerambursabile în cadrul Programului naţional de înlocuire sau de completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energia solară, energia geotermală şi energia eoliană ori alte sisteme ce conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului. AGERPRES