Negocierile între sindicate şi Ministerul Muncii pe legea salarizării încep miercuri

greva4.jpgMinistrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ioan-Nelu Botiş, şi liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, au anunţat marţi, la finalul întrevederii de la Ministerul Muncii, că miercuri vor demara negocierile cu privire la Legea salarizării unitare şi Legea salarizării pentru anul 2011.

“Am găsit deschidere la domnul ministru (…) şi mâine, la ora 17.00, încep negocieri pe cele două probleme: Legea salarizării unitare şi Legea salarizării pentru anul 2011”, a afirmat Cornea. La rândul său, ministrul Muncii a menţionat că pe termen mediu s-au pus bazele unui cod al dialogului social. “Am avut o scurtă întâlnire şi am stabilit următoarele lucruri: mâine, începând cu ora 17.00, vom avea o întâlnire legată de legea salarizării unitare, pe legea cadru şi pe legea pe 2011, iar pe termen mediu vom discuta despre un cod al dialogului social”, a subliniat Ioan Botiş.

Potrivit liderului FSLI, în paralel cu iniţiativa delegaţiei sindicaliştilor de a depune un memoriu la sediul Ministerului Muncii, un alt grup oficial a fost primit marţi la sediul Ministerului Educaţiei şi Cercetării. “Pot să vă mai informez că, concomitent, o altă delegaţie este la Ministerul învăţământului, unde am adus problemele noastre specifice, iar tot concomitent am lansat o scrisoare către toţi factorii responsabili din România, începând cu Preşedinţia şi terminând cu organizaţiile civice şi asociaţiile de părinţi, în sprijinul şcolii, aşa cum de altfel noi am lansat sloganul ‘Salvaţi şcoala românească’. Acesta va deveni de acum înainte un obiectiv prioritar al FSLI”, a precizat liderul FSLI, Aurel Cornea.


El a precizat că sindicaliştii au găsit deschidere la ministrul Muncii, căruia i-au ridicat probleme legate de Legea salarizării unitare, a salarizării pe 2010, dar şi probleme privind dialogul social şi protecţia socială a membrilor de sindicat. Mitingul organizat marţi de FSLI atât în Piaţa Victoriei, cât şi la sediile Ministerului Muncii şi Ministerului Educaţiei s-a încheiat în mod oficial în jurul orei 14.30. Cei aproape 8.000 de protestatari, dintre care în jur de 4.000 sosiţi din provincie, se îndreptau către Piaţa George Enescu unde erau îmbarcaţi în cele peste 60 de autobuze, autocare şi microbuze. Principalele probleme invocate cu ocazia protestului de marţi sunt: reducerea salariilor cu 25%, a veniturilor cu 40%, concedierea a 15.000 de angajaţi din învăţământ, lipsa autorizaţiilor de funcţionare pentru circa 10% din şcoli la nivel naţional, precum şi creşterea alarmantă a numărului de demisii din sistem. Totodată, pe lista nemulţumirilor se mai regăseşte faptul că multe dintre unităţile de învăţământ riscă să fie închise pentru că funcţionează cu personal subdimensionat.


Pe lista revendicărilor se află: salarii decente pentru personal, coeficienţi mai mari în grila din legea de salarizare unitară a bugetarilor, majorarea salariului minim la 750 lei din 2011, adoptarea noii legi a educaţiei care să reformeze sistemul de învăţământ, aplicarea Legii 221/2008, dar şi stoparea reducerilor de personal din sistem. În plus, FSLI doreşte respectarea condiţiilor igienico-sanitare din toate şcolile, transport şcolar pentru toţi elevii, manuale noi pentru toţi elevii, modificarea programelor şcolare şi, nu în ultimul rând, depolitizarea învăţământului. Pe de altă parte, sindicaliştii solicită reducerea vârstei de pensionare de 65 de ani propusă în legea unică a pensiilor. Luni, preşedintele Federaţiei ‘Spiru Haret’, Gheorghe Isvoranu, a declarat că unul dintre motivele care stau la baza mitingului de marţi îl reprezintă scăderea veniturile din învăţământ cu 40-50%, nu cu 25% cum se ştie oficial. Mitingul organizat marţi a avut loc chiar în ziua în care la nivel mondial se celebrează Ziua Educaţiei. AGERPRES