Elevii vor avea în 2011-2012 vacanţele de primăvară şi iarnă mai lungi cu câte o săptămână

elevi_liceu.jpgVacanţele de primăvară şi de iarnă din anul şcolar 2011-2012 vor fi mai lungi fiecare cu câte o săptămână şi va dispărea vacanţa din luna februarie, a declarat marţi într-o conferinţă de presă ministrul educaţiei, Daniel Funeriu. Astfel, semestrul I va începe luni, 12 septembrie şi se va încheia în data de 23 decembrie 2011. Prima vacanţă va fi între 22 şi 30 octombrie iar vacanţa de iarnă între 24 decembrie şi 15 ianuarie 2012, fiind cu o săptămână mai lungă.

Cursurile semestrului II al anului viitor vor începe pe 16 ianuarie 2011 şi se vor încheia în 22 iunie 2012. Copiii vor avea vacanţă de primăvară între 7 şi 22 aprilie, cu o săptămână mai lungă decât cea actuală. Vacanţa de vară a anului şcolar viitor va fi cuprinsă în perioada 23 iunie-9 septembrie.

“Numărul de zile de şcoală este identic cu cel din acest an. Decizia a fost luată în urma consultărilor cu sindicalişti, parlamentari şi reprezentanţi ai Consiliului elevilor”, a subliniat Daniel Funeriu. El a prezentat ca noutate săptămâna numită “Şcoala altfel”, care va avea loc în săptămâna dinaintea vacanţei de primăvară de anul viitor şi care va fi dedicată activităţilor extraşcolare şi extracurriculare. În acea săptămână, după cum susţine ministrul, va avea loc şi faza naţională la olimpiadele şcolare. Programul “Şcoala altfel” va cuprinde acelaşi număr de ore ca o săptămână normală de cursuri. Vor avea loc activităţi culturale, tehnico-ştiinţifice, sportive, de voluntariat, de responsabilizare socială, de implicare în societate, activităţi educaţionale pentru sănătate, educaţie ecologică, protecţia mediului, educaţie rutieră, prevenirea incendiilor. Ministrul Daniel Funeriu a precizat că în acest sens a fost elaborat şi un ghid pentru desfăşurarea activităţilor din “Săptămâna altfel”.


Referindu-se la examenul de bacalaureat de anul acesta, demnitarul a spus că au fost întărite toate măsurile antifraudă. S-a solicitat inspectoratelor judeţene să asigure sălile cu supraveghere video şi a fost ridicat nivelul sancţiunilor pentru cei care fraudează examenul sau pentru tentative. Astfel, candidaţii prinşi copiind vor fi eliminaţi din examen şi li se va interzice să susţină bacalaureatul în următoarele două sesiuni. Totodată, inspectorii şcolari au fost instruiţi să colaboreze cu organele statului în derularea anchetelor. Începând de la acest bacalaureat, reprezentanţii ONG-urilor sau asociaţiilor părinţilor acreditate de inspectorate vor putea avea acces la ceea ce ţine de supravegherea examenului şi de procedura de desfăşurare al acestuia. Daniel Funeriu a menţionat că MECTS va avea şi în acest an o linie verde pentru semnalarea tentativelor de fraudă sau presiunilor la examenul de bacalaureat. AGERPRES