Volumul “Două figuri de seamă ale învăţământului românesc” va fi lansat la ICR Bucureşti

Volumul “Două figuri de seamă ale învăţământului românesc. Neculai şi Elisa Bancea institutori ai Şcolii ‘Ion Creangă’ din Humuleşti, Târgu-Neamţ în prima jumătate a secolului XX” va fi lansat, vineri, la Institutul Cultural Român (ICR), informează Biroul de presă al ICR, într-un comunicat.

Volumul, care va fi lansat în cadrul programului “Întâlniri şi reîntâlniri la ICR”, scris de Maria Bancea-Ilioaia şi Christina Zarifopol-Illias, şi apărut la Editura Anima, este dedicat unor figuri exemplare de dascăli din Humuleştiul lui Ion Creangă, doi adevăraţi “apostoli ai neamului” care, la îndemnul lui Spiru Haret, şi-au dedicat întreaga viaţă şi creativitate atât şcolii, cât şi comunităţii în care au trăit, oferind educatorilor de azi veritabile modele.

Absolventă de studii clasice a Universităţii din Bucureşti, Christina Zarifopol-Illias s-a stabilit în SUA în 1980, la Universitatea Indiana, unde a obţinut şi doctoratul în 1994. Profesor Asociat de Studii Clasice şi Limba şi Literatură Română la aceeaşi importantă universitate, este iniţiatoarea Programului de Studii Româneşti. Absolventă a Academiei de Arte Frumoase din Iaşi, Maria Bancea – Ilioaia (n. 1917), fiica profesorilor Bancea, este autoare de metodici de predare a desenului şi a două volume intitulate “Elemente de limbaj ale artei plastice”. AGERPRES