Daniel Funeriu: “Nu îmi voi da demisia pentru situaţia de la Bacalaureat. Am o reformă de făcut”

funeriu interviu.jpgMinistrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului Daniel Funeriu a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, la finalul şedinţei de Guvern, că nu îşi va da demisia pentru situaţia creată de rezultatele dezastruoase de la examenul de Bacalaureat de anul acesta, adăugând că are o reformă de făcut şi că intenţionează să o ducă până la capăt.

“În privinţa demisiei, am să dau acelaşi răspuns pe care l-am dat de fiecare dată când am primit această întrebare. Am o reformă de făcut şi o voi duce până la capăt”, a spus ministrul Funeriu.

Întrebat dacă dincolo de faptul că gradul de corectitudine al examenului a fost mai ridicat, nu se simte responsabil pentru rezultatele dezastruoase, având în vedere că tăierile salariale şi situaţia sistemului nu îi stimulează pe profesori să lucreze mai bine cu elevii, ministrul Funeriu a răspuns că nu este important cum se simte un ministru, ci ceea ce face.

“În acest mandat am dat o lege a educaţiei, am asigurat stabilitate sistemului – vă reamintesc că acest an, în care nu a fost nici măcar o singură grevă naţională, deci am asigurat stabilitatea sistemului, viitorul său şi corectitudinea desfăşurării anului şcolar. Acest lucru înseamnă recredibilizarea sistemului. Este profund greşit să ne uităm în trecut şi să îi căutăm pe vinovaţi pentru că ar perpetua războaiele trecutului. Învăţând din acest eşec trebuie să căutăm să ne uităm spre viitor”, a afirmat Funeriu.

El a afirmat că a fost neplăcută situaţia în care s-a găsit anul trecut, când a trebuit să fie tăiate salariile şi aşa foarte mici ale cadrelor didactice, însă acest lucru a fost comunicat corect profesorilor, iar la reîncadrarea din 2011 nu a fost făcută nicio eroare, deşi a fost vorba despre 307.000 de salariaţi din sistem. “Atât îşi poate permite România astăzi”, a afirmat ministrul Educaţiei. De asemenea, întrebat dacă la sesiunea din toamnă a Bacalaureatului se vor lua măsuri pentru a fi instalate camere de luat vederi în toate judeţele şi în toate sălile unde se vor susţine examenele, ministrul a evitat să răspundă exact, însă a asigurat că “nivelul de corectitudine va fi maxim”.

“Pentru sesiunea din toamnă ar fi o mare greşeală să scădem standardele şi nu vom face acest lucru. Elevii care au fost eliminaţi la această sesiune pot să îl ia în toamnă dacă vor învăţa, dacă se vor pregăti serios. Nivelul de corectitudine va fi exact acelaşi, adică maxim”, a afirmat el. Totodată, ministrul a spus că, din punctul său de vedere, nu există o corelare între faptul că nivelul de promovare a fost mai mare în judeţele în care nu au fost instalate camere de luat vederi în sălile de examen. “Ar însemna că într-o sală cu camere de luat vederi ar fi picat toată lumea”, a spus el, ţinând să precizeze că în judeţul Ilfov, unde a fost cea mai mică rată a promovării, nu au fost camere de filmat în sălile de examen, iar judeţele cu rezultate mai bune au înregistrat şi în anii trecuţi o rată mai mare de promovare.

“Judeţele care au fost fruntaşe acest an sunt fruntaşe istoric. Inclusiv în aceste judeţe, scăderile au fost în ton, din păcate, cu celelalte judeţe ale ţării”, a argumentat el. Potrivit acestuia, metodologia de organizare a concursului prevede organizarea examenului preponderent în sălile dotate cu camere de luat vederi, iar comisiile judeţene de organizare decid care este cel mai bun mod pentru a asigura desfăşurarea examenului. “Nu trebuie să facem o confuzie între mijloace şi obiective (…) Până la urmă, cel mai important lucru care trebuie menţionat în contextul acestui Bacalaureat este faptul că în învăţământul preuniversitar cadrele didactice au cuplat la mesajul de onestitate şi la mesajul de demnitate care a venit dinspre minister şi inspectoratele generale şcolare”, a subliniat ministrul Funeriu.

El şi-a mai exprimat dorinţa ca discuţiile despre rezultatele la Bacalaureat să nu cadă în derizoriu, ci să fie purtate cât mai serios. “Trebuie dusă până la capăt, pentru că până la urmă este vorba despre o opţiune de societate pe care o avem de făcut, dacă mergem ca până acum, alături de cei care încurajează nemunca, superficialitatea, care încurajează eludarea regulilor sau dacă mergem alături de oneşti, cei care obţin rezultate prin muncă şi seriozitate. Ministerul Educaţiei a ales, dar fiecare din societate trebuie să ia această decizie (…) Marele câştig, dacă putem vorbi de câştig într-o astfel de situaţie, este că din acest moment eu cred că se vor schimba comportamente, se vor schimba atitudini, se vor schimba mentalităţi”, a evidenţiat Funeriu.

În opinia sa, rezultatele la examenele viitoare nu vor putea fi decât mai bune. “Sigur că drumul nu poate fi decât ascendent, Legea educaţiei naţionale oferă răspunsuri la mai toate întrebările, nelămuririle, problemele pe care le-am văzut reliefate acum”, a mai afirmat el. Promovabilitatea primei sesiuni a examenului de bacalaureat la nivelul întregii ţări a fost 44,47%, potrivit unei centralizator al MECTS. AGERPRES