Contract pentru un program de cercetare “Marie Curie” câştigat de Universitatea “Aurel Vlaicu” Arad

zamfir alina.jpgGrupul de spectrometrie de masă din cadrul Universităţii “Aurel Vlaicu”, condus de prof. univ. dr. Alina Zamfir, a câştigat un program de cercetare “Marie Curie”, contractul fiind semnat marţi de rectorul instituţiei de învăţământ superior, prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, cu reprezentanţi ai Uniunii Europene.

“În cadrul acestui program de cercetare care se va derula pe durata a trei ani, în valoare totală de 700.000 euro, cele mai prestigioase laboratoare de spectrometrie de masă din Europa vor colabora cu cele mai prestigioase laboratoare de profil din SUA”, a declarat prof. univ. dr. Alina Zamfir, prorector al UAV.

Potrivit acesteia, UAV Arad devine parteneră pe perioada respectivă cu universităţi din Germania, Danemarca, Olanda, respectiv din SUA şi Canada. Acest proiect, prin stagii de cercetare în instituţiile participante, urmăreşte dezvoltarea spectrometriei de masă cu aplicaţii în biomedicină, înglobând doar universităţile de top din domeniu.

În cadrul proiectului, doctoranzi şi tineri cercetători din laboratoarele instituţiilor de învăţământ superior americane vor efectua stagii de cercetare în domeniul spectrometriei de masă în laboratoarele dotate cu aparatură de ultimă generaţie ale UAV şi ale celorlalte universităţi europene, iar doctoranzi şi cercetători din aceste universităţi vor efectua stagii de pregătire în laboratoarele celor americane. “Rezultatele obţinute vor fi publicate în reviste ISI cu factor mare de impact, sporind prestigiul şi vizibilitatea internaţională a UAV”, a adăugat prof. univ. dr. Alina Zamfir.

Recent, prof. univ. dr. Alina Zamfir, în calitate de preşedinte al Societăţii Române de Spectrometrie de Masă, a participat la cea de a 21-a Conferinţă internaţională de glicoconjugaţi (Glico XXI), desfăşurată în capitala Austriei sub patronajul Universităţii din Viena, care a reunit peste 500 de reputaţi cercetători din întreaga lume. În semn de recunoaştere şi apreciere a rezultatelor obţinute în domeniul spectrometriei de masă, prof. univ. dr. Alina Zamfir a fost invitată de Comitetul internaţional al reuniunii să prezideze secţiunea dedicată metodelor moderne în analiza glicolipidelor. AGERPRES