Secretarul Comisiei pentru educaţie a Senatului României critică bugetul ce va fi alocat educaţiei

Secretarul Comisiei pentru Educaţie din Senat, liberalul Nicolae Robu, a criticat vineri cuantumul redus pe care guvernul intenţionează să-l aloce acestui domeniu în anul 2012.

‘S-a redus mereu şi se vor reduce sumele alocate învăţământului, culturii, sănătăţii, în timp ce bugetele alocate pentru instituţiile de forţă ale statului cresc. Este inadmisibil; niciunde în Europa nu se întâmplă aşa ceva, ca în mod predilect să fie finanţate instituţiile de forţă, ca şi cum statul român ar fi unul de factură securistă. Bugetul pentru educaţie în 2011 este cel mai mic de care a avut parte în ultimii peste 10 ani. Probabil că execuţia bugetară va fi în jurul a 3% din PIB, incluzând în cheltuielile făcute şi fondurile provenite de la UE, respectiv, veniturile proprii ale universităţilor şi ale unităţilor şcolare. Va fi extrem de grav dacă şi în 2012 se va opera cu un buget atât de redus’, a declarat Robu într-o conferinţă de presă.

Senatorul a subliniat faptul că, deşi guvernul vorbeşte permanent de creşterea investiţiilor, în realitate, din 2008 investiţiile scad continuu – ‘investiţiile străine directe, aflate printre principalele motoare ale creşterii economice scăzând de la 9,5 miliarde de euro, în 2008, la sub 2 miliarde de euro în 2011’.

În altă ordine de idei, Nicolae Robu a ţinut să remarce faptul că PDL nu doreşte reducerea numărului parlamentarilor la 300, ceea ce ar lăsa fără salarii peste 100 de actuali parlamentari ai puterii executive. ‘PDL nu vrea reducerea numărului de parlamentari. Azi, PDL are 169 de parlamentari, iar UNPR, 31. (…). Presupunând că PDL ia 20%, iar UNPR 1%, rezultă că PDL ar avea 60 de parlamentari, lăsând pe drumuri 140 de actuali parlamentari ai puterii’, susţine Nicolae Robu. AGERPRES