Ioan Mang: “Trebuie să creăm o lege a educaţiei agreată prin consens”

mang_ioan.jpgMinistrul propus pentru portofoliul Educaţiei, Ioan Mang, a declarat luni, la Parlament, că Legea educaţiei naţionale poate fi schimbată într-un timp foarte scurt şi că există o altă lege într-o formă finală care va trebui discutată cu partenerii sociali.

“Legea educaţiei naţionale poate fi schimbată într-un timp foarte scurt. Există o lege într-o formă finală, dar va trebui să avem discuţii cu partenerii sociali şi abia după aceea să primească votul final în Comisia pentru educaţie a Senatului”, a afirmat Mang.

În opinia sa, ar trebui creată o lege a educaţiei agreată prin consens de toţi factorii politici, astfel încât la schimbarea unui guvern, cel care vine să nu mai modifice legea.
Referindu-se la ciclurile de studiu, Ioan Mang a spus că este de părere că se va reveni la ciclurile cu patru ani de gimnaziu şi patru ani de liceu, decizie care va fi luată cu partenerii sociali.

În ceea ce priveşte clasa pregătitoare, ministrul propus a susţinut că este necesar să existe un an obligatoriu înainte de clasa I iar în cazul în care sistemul ar fi perturbat se va continua cu acest an obligatoriu în învăţământul primar. Referindu-se la camerele video de la examenul de bacalaureat, Ioan Mang a spus că acestea nu vor fi eliminate, dar că nu trebuie să se pornească de la ideea că trebuie demonstrat că elevii sunt foarte slabi.

Cu privire la posibilele acuzaţii de plagiat la adresa sa, social-democratul a spus că nu are nicio emoţie că în perioada mandatului său vor apărea asemenea suspiciuni. AGERPRES