La Timişoara a avut loc Conferinţa Naţională a Biroului Executiv al Consiliului Naţional al Elevilor

cne_timisoara.jpgMembrii Biroului Executiv al Consiliului Naţional al Elevilor s-au reîntâlnit în perioada 23-26 iulie, la Timişoara, în cadrul Conferinţei Naţionale a Biroului Executiv. La finele celor trei zile, reprezentanţii elevilor şi-au atins obiectivul fixat: finalizarea Metodologiei de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiilor din Biroul Executiv în Consiliul Judeţean al Elevilor şi a calendarului pentru anul şcolar 2012-2013.

Consiliul Elevilor pregăteşte încă de acum modul de desfăşurare al alegerilor pentru funcţiile din Consiliul Elevilor, care se vor relua începând cu luna septembrie a acestui an. Modificările şi amendamentele aduse vor fi înaintate Adunării Generale a Consiliului Naţional al Elevilor pentru aprobare şi, apoi, Ministerului Educaţiei Cercetării şi Tineretului pentru avizare.

Reprezentanţii structurii asigură elevii că se vor lua toate măsurile necesare pentru ca procesul electoral să se desfăşoare în mod democratic şi regulamentar în toate unităţile de învăţământ liceal din ţară. De asemenea, şi anul acesta observatorii externi vor avea un rol important în desfăşurarea concursului de alegeri, precum şi depunerea candidaturilor pe platforma suport a Consiliului Elevilor, Wedu.ro, pentru a asigura transparenţa procesului.

Elementele de noutate aduse sunt: existenţa unei comisii de validare formate din 3 membri, printre care şi un evaluator extern, şi implementarea unui sistem de evaluare cu criterii bine stabilite pentru dosarele candidaţilor. Tot în cadrul conferinţei au fost aduse completări organizatorice cu privire la proiectul naţional al Consiliului Naţional al Elevilor, desfăşurat în perioada 20-26 august, “C.N.E.-Factor al Democratismului Educaţional”.

Pe lângă cei 100 de participanţi, elevi şi profesori formatori sau coordonatori ai Consiliilor Judetene ale Elevilor, vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai partenerilor CNE, precum şi cei doi căştigători ai concursului de eseuri “Viziunea mea despre Consiliul Elevilor” lansat de CNE la începutul lunii iulie. În utlima zi a conferinţei, elevii s-au întâlnit cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean din Timiş. Aceştia au discutat despre dreptul de vot al reprezentantului elevilor în Consiliul de Administraţie al liceelor şi despre demersurile pe care Consiliul Elevilor urmează să le facă pentru a asigura respectarea rolului de reprezentativitate al elevilor la nivel şcolar.