“Aveam mare nevoie de un program dedicat prevenţiei obezităţii la copii”

mocanu_veronica.jpgNe-a declarat Veronica Mocanu, iniţiatoarea unui proiect unic în România, “Traista cu sănătate”, un program educaţional care şi-a propus să ajungă în 2012 la peste 10.000 de copii din judeţele Regiunii Nord – Est în interviul realizat în exclusivitate pentru platforma PremiumPeople.ro.

Poveştile celor trei ieduţi, Subţirel, Mijlocel şi Voinicel au o mare forţă educativă iar copii învaţă prin joc şi poveşti cum să mănânce sănătos şi să aprecieze lucrurile simple, tradiţionale.

– Sunteţi iniţiatoarea unui proiect unic în România, “Traista cu sănătate”, un program educaţional dedicat copiilor şi prevenţiei obezităţii în rândul celor mici, un proiect deja recompensat şi în străinătate, unde a primit locul I în cadrul competiţiei “Global Obesity Forum”. Cum a apărut ideea acestui proiect şi care este istoria sa?

– Interesul meu în domeniul comportamentului alimentar a început odată cu teza de doctorat, care a abordat problema complexă a corelaţiilor dintre indicii nutriţionali şi hormoni în anorexia nervoasă. Am fost fascinată de influenţa pe care nutrimentele o au asupra organismului, nu numai prin aportul de energie, dar şi prin valoarea lor psihologică şi culturală. A mânca nu este doar un act fiziologic care răspunde senzaţiei de foame, ci are efecte profunde în funcţia hormonilor şi neurotransmiţătorilor, rezultând în emoţii şi comportamente. Am fost impresionată de efectele devastatoare pe care dorinţa de a a avea un corp subţire o are asupra tinerelor cu anorexie nervoasă. Impactul idealului de frumuseţe reprezentat de un corp subţire – un simbol cultural -poate fi mai puternic decât instinctul de supravieţuire, tinerele cu anorexie nervoasă având un risc crescut de cronicizare şi, chiar, moarte.

Mai recent, am observat efectul puternic al publicităţii făcute alimentelor bogate în calorii şi de tip fast-food asupra copiilor. Tot mai mulţi copii din ţara noastră au probleme de greutate şi există prea puţine mijloace de a opri acest fenomen. Din păcate, copii obezi vor deveni adolescenţi obezi şi, apoi, adulţi obezi. Este greu să vindeci un pacient cu obezitate, pentru că nu există un tratament medicamentos cu adevărat eficient, iar chirurgia bariatrică implică riscuri majore.

În 2007, la o întâlnire ştiinţifică, un profesor francez a vorbit despre programul Ensemble Prevenons l’Obesite Des Enfants- EPODE, o mişcare pornită din Franţa şi care începea să funcţioneze şi în alte ţări din Europa, având scopul de a stăvili creşterea prevalenţei obezităţii la copii. Strategia folosită de programul EPODE se bazează pe 4 piloni: o voinţă politică puternică, mobilizarea resurselor, coordonarea activităţilor şi comunicare. Am fost încântată de această metodologie şi, dorind să introduc şi în ţara noastră acest program, am pornit un proiect pilot în câteva şcoli din Judeţele Iaşi şi Neamţ. Prin aceste acţiuni, am reuşit participarea Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi ca membru colaborator în proiectul EPODE European Network, susţinut de Comisia Europeană (2008-2011).

Cu suportul autorităţilor locale (Inspectoratele Judeţene, Consiliile Judeţene, Primării etc) am realizat primele acţiuni de evaluare a obezităţii la copii din Judeţele Iaşi şi Neamţ şi primele acţiuni de prevenţie în perioada 2009-2011. Din măsurătorile făcute la copii de echipa noastră, a reieşit că la oraş problema excesului de greutate este mult mai gravă decât la sat. Dacă la oraş 30% din copii au exces ponderal şi între 8 şi 10% din copii sunt obezi, la sat doar 10% din copii au probleme de greutate şi din aceştia 4% sunt obezi. Aceste date dovedesc că în România, există o creştere importantă a numărului de copii obezi în ultimii ani, mai ales în mediul urban, iar măsurile de prevenţie reprezintă o urgenţă. Prevenţia obezităţii implică formarea unor obiceiuri alimentare şi de stil de viaţă sănătoase la copii. Pentru a fi cât mai eficiente, aceste acţiuni de prevenţie trebuie să aibă drept ţintă copii cât mai mici, de preferinţă cei cu vârste între 3 şi 12 ani.

Pentru ca mesajul educaţional să ajungă cât mai uşor la copii mici am creat mai multe elemente educaţionale originale având la bază tradiţiile culturale locale. Unul dintre aceste elemente educaţionale este “Traista cu sănătate”, care reprezintă o traistă tradiţională în care copii pot să pună tot ceea ce au nevoie ca să fie sănătoşi: apă curată, mâncare bună şi multă joacă! Pornind de la basmul “Capra cu trei iezi” de Ion Creangă, am adaptat personajele şi povestea pentru a spune despre năzdrăvăniile copiilor care nu vor să mănânce fructe şi legume, ci doar covrigei şi sucuri, spre marea supărare a caprei.

Pentru a face copiii să înţeleagă că sunt diferiţi în ceea ce priveşte modul cum mănâncă şi cum corpul lor foloseşte nutrimentele, personajele poveştilor din Traista cu sănătate sunt: un ieduţ mai slab, Subţirel, altul potrivit ca greutate, Mjlocel, şi al treielea este mai voinic, Voinicel. Este important nu numai pentru copii să înţeleagă că mâncând aceeaşi cantitate de hrană unul poate fi mai slab sau mai gras, dar şi pentru părinţi, care de obicei sunt îngrijoraţi că copilul lor este slab, dar prea rar îşi fac probleme atunci când copilul este prea gras. Din experienţa acumulată în activităţile de prevenţie şi folosind mesajele educaţionale create în acest scop, am scris cartea
“Traista cu sănătate – comportamentul alimentar sănătos la copii”, volum apărut în 2011. Cartea cuprinde fişe şi plânşe didactice, poveşti şi jocuri. În ilustrarea ideilor originale am fost ajutată de graficiana Manuela Oboroceanu. Simbolul Traistei cu sănătate a avut un mare succes la copii, mesajele transmise fiind asimilate imediat şi firesc pentru că se bazau pe obiceiuri tradiţionale şi poveşti mult iubite. Traista este de nelipsit la sărbătorile de iarnă unde se umple cu bunătăţi, iar ieduţii puşi pe soţii şi care îşi pun viaţa în primejdie prin năzdrăvăniile lor, sunt personajele cu care copiii se identifică cel mai uşor.

– Ce presupune mai exact proiectul şi cum vă propuneţi să continuaţi această idee generoasă şi deosebită?

– Am dorit să îmbogăţim experienţa dobândită în proiectele pilot anterioare printr-un program mai extins. Astfel, Asociaţia Nutrigrup, o organizaţie nonguvernamentală nonprofit al cărei preşedinte sunt, a iniţiat un program comunitar de prevenţie a obezităţii la copii “Traista cu sănătate. Tradiţii sănătoase pentru copii sănătoşi”. Prin acest program, Asociaţia Nutrigrup îşi propune prevenirea obezităţii la copii şi îmbunătăţirea stilului de viaţă prin formarea unui comportament alimentar şi creşterea activităţii fizice la copiii de 3-12 ani din Regiunea de Nord-Est. Nevoia acestui program se vede din faptul că ponderea copiilor cu exces ponderal este foarte mare în această regiune, mai ales în mediul urban, 1 din 3 copii având probleme de greutate.

Programul va folosi o gamă largă de strategii pentru a realiza modificarea stilului de viaţă nesănătos. În centrul acţiunilor de schimbare a obiceiurilor nesănătoase ale copiilor, se află familia, care joacă un rol central în luarea deciziilor pentru oportunităţi sănătoase de alimentare şi efectuarea activităţilor sportive. Marketingul social “Traista cu sănătate” include o abordare bianuală, o temă care promovează comportamentele sănătoase fiind transpusă în diferite acţiuni timp de 6 luni (ex. promovarea consumului de apă în locul băuturilor dulci etc). Activităţile educaţionale vot avea la bază pachetul educaţional Traista cu sănătate (carte şi CD), care poate fi accesat şi de pe site-ul www.traistacusanatate.ro. Site-ul programului este www.traditii-sanatoase.ro.

Programul Traista cu sănătate este susţinut de cele mai bune dovezi ştiinţifice, fiind bazat pe experienţa EPODE (Ensemble Prevenons L’Obesite des Enfants) European Network. Programul se va realiza cu participarea mai multor reprezentanţi din lumea academică, Universitatea de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa Iaşi. Mai mult, din ianuarie 2012, programul Traista cu sănătate face parte din reţeaua internaţională EPODE (Ensemble, Prévenons L’Obésité des Enfants) Internaţional Network, alături de alte 25 de programe din 3 continente şi 15 ţări (www.epode-international-network.com/programmes/healthy-traditions). EIN este cea mai mare mişcare de prevenţie a obezităţii la copii din întreaga lume.

Un prim proiect din cadrul programului “Traista cu sănătate. Tradiţii sănătoase pentru copii sănătoşi” este finanţat de Primăria Municipiului Iaşi şi a fost lansat la Iaşi, pe 14 iunie, 2012. Partenerii Asociaţiei Nutrigrup în acest program sunt: Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” Iaşi, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Iaşi, Direcţia Sanitară Judeţeană Iaşi, Societatea Studenţilor Medicinişti Iaşi, S.C. Iulius Management Center S.R.L. şi senator Mihaela Popa.

O recunoaştere a creativităţii, originalităţii şi transferabilităţii tradiţiilor culturale prin care se defineşte programul “Traista cu sănătate” o reprezintă câştigarea premiului I la forumul mişcărilor de prevenţie a obezităţii la copii – Global Obesity Forum, care a avut loc în iunie 2912, la New York. Premiul a fost acordat pentru cea mai bună acţiune de prevenţie a obezităţii la copii, videoclipul nostru prezentând o scenetă interpretată de copii de 3-4 ani, versurile fiind inspirate din Traista cu sănătate (http://www.traditii-sanatoase.ro/index.php/component/k2/item/14-video). Această înaltă apreciere a calităţii şi originalităţii acţiunilor organizate de Asociaţia Nutrigrup în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi reprezintă o mândrie şi o motivaţie pentru continuarea activităţilor de ocrotire a sănăăţii copiilor la nivel comunitar.

– Aţi avut şi susţinători ai acestui proiect?

– Aş vrea să aduc un omagiu domnului profesor Eusebie Zbranca, care m-a ajutat şi m-a încurajat să merg pe acest drum. Aduc multe mulţumiri tuturor celor care m-au susţinut în realizarea fiecărei etape a programului: coordonatorii EPODE European Newtwork, autorităţile locale, profesori, studenţi, colegi şi prieteni. Realizările noastre nu ar fi fost posibile fără implicarea entuziastă a primarilor din localităţile unde acţiunile de prevenţie s-au desfăşurat: Iaşi, Roman, Miroslava. Inspectoratele şcolare judeţene au avut un rol major pentru că au facilitat participarea şcolilor la programul Traista cu sănătate. În obţinerea premiului pentru cea mai bună acţiune de prevenţie a obezităţii la copii de la forumul EPODE Internaţional Network, o contribuţie specială au avut doamna inspector profesor Alla Apopei şi doamna senator Mihaela Popă.

– Pregătiţi şi alte proiecte asemănătoare?

– Programul Traista cu sănătate este de abia la început. Pentru că un astfel de program de prevenţie să fie eficient, el trebuie să continue un timp îndelungat. În anul 2012, programul se va desfăşura în peste 30 de şcoli din Judeţul Iaşi, ţinta fiind circa 10000 copii cu vârste între 3 şi 12 ani şi familiile lor. Dorim ca programul să se extindă şi să cuprindă cât mai multe localităţi, să ajungem la “Târgurile Traista cu sănătate”. Susţinerea financiară a activităţilor de prevenţie se realizează prin fonduri de la autorităţile locale (ex . proiecte finanţate de primărie), dar şi prin parteneriate public-private. Ne-am dori cât mai multe parteneriate public-private, pentru că succesul acţiunilor noastre depinde de susţinerea financiară. Pregătim mai multe acţiuni pentru anul 2012: competiţii sportive, concursuri de desene şi poveşti, conferinţe pentru copii, părinţi şi profesori.

Ceea ce ne bucură este că mesajele Traistei cu sănătate şi a poveştilor cu cei trei ieduţi, Subţirel, Mijlocel şi Voinicel, au o mare forţă educativă, copii învăţând fără dificultate, pe baza jocurilor şi poveştilor. Avem speranţa că succesele noastre de până acum vor atrage atenţia celor în măsură să ne ajute la dezvoltarea programului şi, astfel, de acţiunile programului se vor bucura tot mai mulţi copii.