În premieră, la Arad a fost efectuată o operaţie pe cord deschis

arad_operatiecord.jpgO intervenţie chirurgicală laparoscopică pe cord deschis a fost efectuată, în premieră pentru Arad şi pentru vestul României, la Clinica de chirurgie cardio-vasculară din cadrul Centrului de chirurgie laparoscopică “Sfântul Gheorghe”. Aradul a devenit astfel al cincilea centru din România, unde se efectuează operaţii pe cord deschis.

Intervenţia chirurgicală, care a durat circa opt ore, a fost efectuată duminică de o echipă mixtă de medici unguri şi români, condusă de prof.univ.dr. Zoltan Galajda, directorul Clinicii Universitare de Chirurgie Cardiacă şi Vasculară din Debreţin (Ungaria), profesor asociat al Univesităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad şi de prof.univ.dr. Alexandru Dumnici, şeful Centrului de chirurgie laparoscopică “Sfântul Gheorghe”.

După cum a precizat profesorul Galajda, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, a fost vorba de o operaţie de bypass coronarian pe cord bătând prin mini-toracotomie, făcută unui pacient în vârstă de 56 de ani, din România, acesta fiind cel care a ales această tehnică de operaţie mini-invazivă.

“Pentru a putea realiza această intervenţie chirurgicală a fost necesară reamenajarea celor două săli de operaţie existente în cadrul Centrului, precum şi reamenajarea saloanelor, transformate în saloane de Anestezie-Terapie Intensivă, pentru ca pacientul să poată fi permanent monitorizat postoperator. Salonul găzduieşte pacientul de la internare până la externare, iar alături de acesta se pot afla, dacă doresc acest lucru, aparţinătorii acestuia, care se pot şi ei interna, la cerere”, a declarat între altele, profesorul Galajda.

Potrivit profesorului Galajda, la patru zile după ce a suferit această intervenţie laparoscopică de bypass coronarian, dacă nu vor interveni complicaţii. “Mi s-a reproşat faptul că, fiind vorba de o primă operaţie pe cord deschis pe care o fac la Arad, ar fi fost de preferat o operaţie obişnuită, dar, după 20 de ani de experienţă, nu mai fac deosebire între operaţii obişnuite sau mai puţin obişnuite. Ce-i drept, intervenţia pe care am făcut-o duminică nu a fost una foarte uşoară, dar s-a încheiat cu succes”, a adăugat profesorul Zoltan Galajda.

La rândul său, prof.univ.dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”, a susţinut că deocamdată, în cadrul centrului de la Arad se pot efectua operaţii pe cord deschis doar în regim intermitent, în primul rând din cauza lipsei de personal specializat în astfel de intervenţii, dar în viitorul nu prea îndepărtat, speră că această problemă se va rezolva, aşa cum s-a rezolvat şi problema echipamentelor.

“La Arad nu se puteau realiza, cel puţin până acum, operaţii pe cord deschis, pe de-o parte din cauza costurilor foarte ridicate, iar pe de altă parte din cauza lipsei echipamentelor necesare. Această a doua problemă a fost rezolvată prin achiziţionarea de echipamente medicale ultra performante, achiziţionate integral din Italia, valoarea investiţiilor depăşind un milion de euro”, a precizat prof. Ardelean.

Acesta a mai menţionat faptul că, datorită sistemului integrat de televiziune, intervenţia chirurgicală a putut fi urmărită în afara sălii de operaţie, iar pe viitor, activitatea echipelor de medici chirurgi va putea fi urmărită şi de studenţii din cadrul UVVG.

Profesorul Zoltan Galajada are vârsta de 50 de ani şi este originar din România. A absolvit Liceul Sanitar la Arad, iar în anul 1988 a absolvit Facultatea de Medicină din Târgu Mureş. S-a specializat în chirurgie generală, cardiacă şi vasculară în Ungaria şi Franţa. În palmaresul său profesional se numără peste 2.000 de intervenţii chirurgicale pe cord deschis, efectuate în Ungaria, Franţa, Germania şi România, unele dintre acestea constituind chiar în premieră mondială, cum ar fi tehnica chirurgicală a operaţiei de disecţie aortică prin canularea arterei brahiale. În România a efectuat operaţii în premieră naţională, una dintre acestea fiind cea de bypass coronarian pe cord bătând prin mini-toracotomie, efectuată la Institutul Inimii din Târgu Mureş, unde a deţinut, prin invitaţie, funcţia de director cu cercetarea, între anii 2009 şi 2010. AGERPRES