Secretarul de stat Stelian Fedorca susţine o strategie naţională privind proiectul de reconstrucţie ecologică a şcolilor

fedorca_stelian1.jpgSecretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, Stelian Fedorca, susţine dezvoltarea unui strategii naţionale privind proiectul de reconstrucţie ecologică a unităţilor de învăţământ preuniversitar, se menţionează într-un comunicat transmis luni de Biroul de Presă al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Oficialul a vizitat luni Şcoala gimnazială din comuna Cîlnic, câştigătoare a concursului ecologic dezvoltat de Fundaţia Romania Green Building Council (RoGBC), în parteneriat cu MECTS, “Construieşte Şcoli Verzi”.

Conform unui protocol de colaborare încheiat între MECTS şi RoGBC, toţi elevii din România au putut participa printr-un proiect ecologic într-o competiţie care avea ca obiectiv refacerea şcolii lor pe criterii ecologice. În urma proiectului câştigător, realizat de elevii din Cîlnic, şcoala va beneficia de o restaurare ecologică. Mai precis, toate materialele care vor fi utilizare în lucrările de reabilitare a instituţiei provin din surse nepoluante.
Stelian Fedorca a subliniat că şcoala din Cîlnic este începutul unui proiect-pilot în domeniul reconstruirii/reabilitării unităţilor de învăţământ cu materiale ecologice şi că va sprijini dezvoltarea acestui plan la nivelul întregii ţări, se menţionează în comunicat. La eveniment au participat, pe lângă autorităţi locale, partenerii care vor asigura materiale şi personal calificat în refacerea unităţii de învăţământ.

Şcoala din Cîlnic funcţionează într-o clădire construită în 1900, retrocedată foştilor proprietari, dar răscumpărată de către autorităţile locale. Unitatea de învăţământ din judeţul Alba a câştigat acest concurs cu proiectul “O şcoală mai bună pentru un viitor mai bun”. Elevii s-au implicat în curăţarea împrejurimilor şcolii şi ale cetăţii din Câlnic, sit UNESCO. Şcoala are nevoie de introducerea apei curente, pentru a putea fi demarate acţiunile pentru obţinerea avizului sanitar. De asemenea, necesită izolarea termică a clădirii, schimbarea geamurilor şi a uşilor din lemn cu unele eficiente energetic, schimbarea instalaţiei electrice, construirea de grupuri sociale, reparaţii ale sălilor de clasă etc.

Obiectivul campaniei ‘Construieşte Şcoli Verzi’ este reprezentat de renovarea grădiniţelor şi şcolilor din România, astfel încât acestea să fie performante din punct de vedere energetic şi să aibă un impact redus asupra mediului. AGERPRES