180 de participanţi la Conferinţa IasiMUN organizată de Colegiul Naţional “Emil Racoviţă” din Iasi

racovita_iasimun.jpgCu ocazia aniversării a 48 de ani de existenţă a CNER Iaşi s-a desfăşurat pe parcursul zilelor de 16-18 noiembrie cea de-a patra ediţie a conferinţei internaţionale IaşiMUN, în cadrul căreia atât elevi din diferite oraşe ale ţării, cât şi invitaţi speciali din SUA şi Belgia au avut ocazia de a-şi exprima ideile în cadrul unor dezbazeri privind problemele globale actuale.

Pe parcursul acestor trei zile, participanţii au reprezentat câte o ţară din cadrul Naţiunilor Unite în poziţia de delegat al acesteia, dezbătând într-unul din cele patru comitete ale conferinţei (Drepturile Omului, Mediu, Politic şi Economic-Social), temele puse în discuţie; printre acestea se pot aminti problemele cauzate de mineritul excesiv, forme contemporane de sclavagism, criza nucleară din Iran sau holera din Congo.

Delegaţii au putut astfel să se exprime în numele ţării reprezentate, asumându-şi pe parcursul conferinţei puterea de a lua decizii cu privire la viitorul acesteia. Nu în ultimul rând, aceştia au avut ocazia să se cunoască mai bine şi să poarte discuţii informale în cadrul a două evenimente de socializare organizate la sfârşitul zilelor de dezbateri.

Pe lângă cele patru comitete, în cadrul IaşiMUN a activat şi un Corp al Presei care a redactat câte un ziar pentru fiecare dintre cele trei zile ale conferinţei. În acest sens, au luat interviuri participanţilor, dar şi organizatorilor, scriind totodată rapoarte ale dezbaterilor. Ediţiile ziarului de anul acesta pot fi accesate online la adresa http://www.iasimun.org/.

Conferinţa IasiMUN s-a evidenţiat de-a lungul celor patru ediţii ale sale atât prin caracterul său educaţional, cât şi prin faptul că oferă posibilitatea de exprimare şi formare, într-un mediu creat de elevi pentru elevi. IaşiMUN a fost înfiinţată în anul 2009, în cadrul Colegiului Naţional “Emil Racoviţă” de către elevii colegiului, îndrumaţi de voluntarul Corpului Păcii, David Pi şi de doamna profesoară Victoria Sechelea, avand 211 elevi participanţi din toată ţara şi un număr de 33 de profesori însoţitori.

Fenomenul MUN a inceput in Statele Unite ale Americii unde astfel de conferinţe s-au ţinut chiar înainte ca ONU să fie înfiinţat, reprezentând simulări ale Ligii Naţiunilor. Cea mai veche simulare o reprezintă cea de la Harvard (HNMUN), înfiinţată în 1951. În Europa astfel de conferinţe au început să fie organizate din 1986, printre primele numărându-se conferinţa de la Haga (TEIMUN).