Ministrul Remus Pricopie anunţă că înscrierile la clasa pregătitoare vor avea loc în luna aprilie

pricopie_remus3.jpgÎnscrierile la clasa pregătitoare vor avea loc în luna aprilie, iar metodologia după care se vor realiza acestea va fi finalizată la 31 martie, a declarat, miercuri, după şedinţa de Guvern, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Potrivit acestuia, în acest an, pe lângă criteriile generale, vor exista şi criterii specifice.

“Metodologia noastră va presupune şi metodologia specifică de înscriere la nivelul fiecărei unităţi. Vom încerca să fie un număr minim de etape de înscriere. Anul acesta am decis să fim mult mai atenţi la modul de organizare a clasei pregătitoare”, a spus Pricopie.

Ministrul Educaţiei a menţionat că la clasa pregătitoare vor preda cadre didactice pentru învăţământ primar, care vor urma un curs de formare, şi a spus că anul acesta numărul de copii înscrişi la clasa zero ar putea fi mai mare decât cel de anul trecut, de 129.000.

“Anul trecut au fost formate 9.000 de cadre didactice pentru clasa pregătitoare. Numărul de cadre didactice pentru clasa pregătitoare care vor urma cursuri de formare ar putea fi mai mare decât cel de anul trecut. Sperăm ca procesul de formare a profesorilor să se termine înainte de vacanţă. Vom putea să vedem în ce măsură vom putea extinde programul prelungit chiar şi pentru copiii din clasa pregătitoare”, a spus ministrul, care a precizat că doar aproximativ 30% dintre grădiniţe au program prelungit.

Pricopie a arătat că 76% dintre sălile unde îşi desfăşoară activitatea clasele pregătitoare sunt folosite doar de acestea. Totodată, ministrul Educaţiei a afirmat că aproximativ 86% dintre clasele pregătitoare funcţionează în şcoli în anul şcolar curent, 13% în grădiniţe şi 1% în alte locuri.

Ministerul Educaţiei Naţionale, federaţiile sindicale din educaţie şi reprezentanţii părinţilor au semnat miercuri un acord prin care este prevăzută, pentru anul şcolar 2013-2014, menţinerea clasei pregătitoare ca parte a învăţământului primar obligatoriu începând cu vârsta de şase ani şi organizarea acesteia “într-un cadru mult mai flexibil” din punctul de vedere al locului de desfăşurare a activităţilor.

Astfel, clasa pregătitoare se poate afla fie la grădiniţă, fie la şcoală, dar cu acelaşi curriculum şi cadre didactice calificate pentru învăţământul primar. În acest sens, părinţii vor fi consultaţi, până pe 31 martie, în vederea identificării celei mai bune soluţii de organizare a clasei pregătitoare în localitatea lor. Acordul prevede ca metodologia de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare să se facă până la 31 martie, iar înscrierea în clasa pregătitoare să aibă ca termen luna aprilie. Tot în aprilie, se va permite, printr-un ordin de ministru, înscrierea în casa I a celor copii care nu au parcurs clasa pregătitoare, deşi aveau vârsta prevăzută de lege pentru aceasta.

“Înscrierea copiilor în funcţie de vârstă, la 31 august 2013, într-o formă de şcolarizare, se va face după cum urmează: copiii cu vârstă mai mică de şase ani se pot înscrie în clasa pregătitoare, dar nu este obligatoriu (înscrierea se va face în urma unei evaluări specifice), copiii cu vârstă cuprinsă între şase şi şapte ani se vor înscrie obligatoriu în clasa pregătitoare, copiii cu vârsta mai mare de şapte ani se vor înscrie în clasa I”, precizează documentul.

De asemenea, acordul prevede continuarea investiţiilor în vederea soluţionării tuturor problemelor legate de mobilier, dotări cu materiale didactice, conectare la internet, toalete corespunzătoare vârstei, termenul fiind 1 septembrie 2013. Pentru mobilier şcolar existând rezerve de 16 milioane lei iar pentru materiale didactice – 8 milioane de le, bani din proiecte deja contractate. AGERPRES