“Există în acest an semne ale unei refaceri ceva mai pronunțate”

mardarasevici_gabriel1.jpgSusține Gabriel Mardarasevici, Acting Chairman al companiei Focality.

Lider prin excelență, Gabi Mardarasevici este una din cele mai prezente personalități ale mediului de business din România, evoluând cu viziune remarcabilă într-un domeniu dinamic ca IT-ul. Iar Focality continuă povestea de success a unor profesioniști care au pus bazele IT din România, cu peste două decenii în urmă.

– Cum a fost prima parte a anului 2013 pentru companiile din sectorul IT&C românesc? Evoluează piața așa cum vă așteptați?

– Precum toți anii de după 2009, primul an de după criza financiară, începutul lui 2013 a arătat precum o perioadă de convalescență. Investițiile s-au făcut cu precauție și în doze relativ mici. Atât cele ale companiilor, cât și cele din sectorul public. Evoluția fiind oarecum firească, chiar dacă dorințele noastre poate ar fi fost altele.

– Ce estimări puteți face pentru cea de-a doua parte a anului?

– Speranța moare ultima! Vorbind totuși serios, există semne ale unei refaceri ceva mai pronunțate. Sunt lansate atât proiecte publice importante, cu componentă de finanțare din bugetul european, cât și investiții private 100% sau investiții ale companiilor cu componentă de finanțare europeană. Probabil că peste 60% din bugetele previzionate se vor realiza în a doua jumătate a anului.

– Care sunt cele mai importante proiecte dezvoltate de Focality? Și care este direcția către care estimați că veți îndrepta compania în viitor?

– Contând pe expertiza ridicată a angajaților Focality, vom aborda ca și până acum proiecte complexe, cu integrări de soluții ale diverșilor vendori/producători IT globali, cu customizări și cu transfer de noi tehnologii. Direcția pe care intenționăm să progresăm este aceea de a asimila în continuare noile tehnologii și concepte IT (cloud, virtualizare, social media to business, etc), ceea ce ne poate permite să rămânem între companiile de top.

– Ne aflăm în plin proces de negociere și stabilire a priorităților și programelor ce vor fi susținute de România în perioada 2014 – 2020. Care considerați că ar trebui să fie focusul României în domeniul IT? Care mai sunt atuurile noastrepe care ar trebui să le sprijinim cu prioritate?

– Chiar dacă mi-ar plăcea să existe un focus în IT, trebuie să recunoaștem că și industriei noastre îi va fi mai bine atunci când vor fi rezolvate problemele structurale ale economiei și ale României în general. Aceasta datorită simbiozei dintre sisteme. Nu prea putem face doar o insulă de bunăstare în industria IT, dacă celelalte componente, infrastructura, echitate socială, dezvoltare unitară teritorială, educație, nu sunt la un nivel similar. În ceea ce privește atuurile ce ar trebui exploatate ar fi mărimea teritorială, numărul populației, încă educația și un cost al forței de muncă decent.