Victor Ponta, despre protestele profesorilor: “Ştiu şi ei că 6 % din PIB nu se poate aloca acum pentru educaţie”

ponta_2012.jpgPremierul Victor Ponta a afirmat luni că nu se poate aloca acum educaţiei 6 % din PIB, dar a arătat că există alte soluţii de finanţare pentru acest domeniu. “Eu sunt un mare susţinător şi am făcut deja eforturi şi vom face în continuare cât mai multe alocări, cât mai multe investiţii în educaţie şi sănătate. Ştiu şi ei, cum ştim toţi, că 6 % din PIB nu se poate aloca acum, pentru simplul motiv că tot bugetul României este un pic peste 30% din PIB. Sau, sigur, am putea să-l dăm dacă dublăm toate taxele, ceea ce nu-şi doreşte nimeni în acest moment. Deci sunt şi punem bani în plus, am găsit soluţii de finanţare pentru educaţie, pentru infrastructura din educaţie, mutând bani europeni de la alte programe pe Programul Operaţional Regional exact pentru finanţarea tuturor şcolilor. Încercăm la măririle de salariu să mergem nu la toţi profesorii, ci la anumite categorii cu venituri mai mici. Există soluţii. Dacă vii cu 6 % din PIB, după aia sigur zice şi sănătatea 10%, zice şi armata 5 % şi depăşim sută la sută din PIB”, a declarat premierul la sediul central al PSD, întrebat cum comentează protestele profesorilor din faţa Palatului Parlamentului.

Întrebat dacă drepturile salariale câştigate în instanţă vor fi plătite, premierul a arătat că acestea se plătesc fără niciun fel de întârziere. “Şi de fapt aici, marea prostie, pentru că e vorba de prostie, nici măcar nu-i vorba de rea credinţă, e vorba de prostie, marea prostie a lui Boc în 2010 e că de fapt că n-a rezolvat nicio problemă, ci doar s-a împrumutat un pic de la oameni şi după ce au pierdut procesele, dăm banii înapoi, uneori îi dăm de două ori, că am şi mărit salariile şi am pierdut şi procesele. (…) Mă gândesc foarte tare să nu greşim şi noi la fel”, a mai afirmat premierul Ponta.

Peste 800 de membri ai Federaţiei Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”, care au pichetat luni, de la ora 11,00, Palatul Parlamentului, au încheiat la ora 14,00 acţiunea revendicativă, fără să se înregistreze niciun fel de incidente. AGERPRES