OUG care reglementează acordarea titlului de doctor a fost modificată de Senat

senat sala.jpgSenatul a adoptat luni, în plen, la două săptămâni de la dezbatere, în calitate de Cameră legislativă decizională, OUG 4/2016 care reglementează acordarea de către universităţi a titlului de doctor. Senatul a votat cu 88 voturi “pentru” şi două “împotrivă” OUG 4/2016 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale 1/2011, căreia i s-au adus o serie de amendamente.

Preşedintele Comisiei de învăţământ a Senatului, Ecaterina Andronescu, a susţinut că universităţile trebuie să îşi regândească structurile, pentru o creştere a responsabilităţii lor în acordarea doctoratelor.
Ea a explicat, în plen, în urmă cu două săptămâni, că prin adoptarea unor amendamente membrii Comisiei de învăţământ au introdus filtre suplimentare până la validarea titlului şi diplomei de doctor, iar exigenţa în acordarea şi retragerea acestor titluri s-a întărit.

Un amendament al comisiei elimină articolul nou introdus în lege de ordonanţă potrivit căruia “certificatele şi diplomele de licenţă, de master şi/sau de doctor încetează să mai producă efecte juridice din momentul comunicării dispoziţiei de retragere a acestora”. “În vederea profesionalizării activităţilor privind organizarea studiilor universitare de doctorat şi pentru a asigura schimbul de bune practici, instituţiile organizatoare de studii universitare pot înfiinţa un Colegiu Naţional al Instituţiilor Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (CNIOSUD). IOSUD sunt evaluate instituţional în vederea acreditării în ceea ce priveşte infrastructura laboratoarelor, echipa de cercetare şi performanţele conducătorilor de doctorat. Evaluarea IOSUD se face de către ARACIS sau de către o altă agenţie de asigurare a calităţii, din ţară sau din străinătate, înregistrată în Registrul European pentru Asigurarea Calităţii Învăţământul Superior, denumit EQAR”, prevede un alt amendament al comisiei.
Potrivit raportului propus de Comisia de învăţământ plenului Senatului, metodologia de evaluare în vederea acreditării, care cuprinde şi standardele de performanţă, se stabileşte de către Consiliul ARACIS cu avizul Consiliului Naţional al Rectorilor şi se aprobă prin ordin de ministru.
O altă propunere stipulează că prin hotărâre a Senatului universitar al IOSUD sau a Prezidiului Academiei Române se acordă calitatea de conducător de doctorat.

Totodată, comisia a introdus un amendament prin care “titularul unui titlu ştiinţific de doctor poate solicita, după caz, Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice ori IOSUD care i-a acordat titlul de doctor renunţarea la titlul în cauză”. “Sesizările cu privire la nerespectarea standardelor de etică profesională pentru titlul de doctor/atestatul de conducător de doctorat, acordate prin ordin al ministrului educaţiei, sunt transmise comisiei de etică a IOSUD, care efectuează o cercetare prealabilă şi propune, după caz, aplicarea sancţiunii privind retragerea titlului de doctor/atestatului de abilitate”, prevede raportul Comisiei de învăţământ însuşit de plen. AGERPRES