Tichetele de creșă pot fi un stimulent puternic de inserție pentru proaspetele mămici

tichet_cresa.jpgPuțin cunoscute și folosite în România, tichetele de creșă sunt un beneficiu extra-salarial pe care angajatorii îl pot acorda salariaților care revin la muncă mai devreme de 2 ani (sau 3, după caz) de la nașterea copilului. Spre deosebire de toate celelalte indemnizații care sunt finanțate de stat, tichetele de creșă sunt finanțate de compania angajatoare.

De ce ar acorda compania tichete de creșă? Pentru că tichetele de creșă sunt scutite de taxe salariale și patronale (în proporție de 35%), și pentru că astfel pot economisi bani, fără să sacrifice nivelul pachetului de remunerare și recompensare a salariaților.

Începând cu luna noiembrie 2013, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă se va majora cu 10 lei. Astfel, cuantumul lunar al tichetelor de creşă va creşte de la 420 lei la 430 lei conform Ordinului Ministerului Muncii nr. 2210 din 23.10.2013 publicat în Monitorul Oficial nr. 657 din 25 octombrie 2013.

În România există la ora aceasta puțin peste 100 de creșe private și 300 de creșe de stat, din care 69 acceptă tichete de creșă emise de Edenred.

Pentru moment, în România înca nu se pot achita cu tichete de creșă serviciile bonelor, nici măcar ale bonelor înregistrate ca persoane fizice autorizate. În alte țări însă, cum ar fi de exemplu Marea Britanie, Franța, Austria, chiar și Cehia, acest lucru este posibil și este de sperat că în curând va fi posibil și în România.