Raluca Turcan:”Dacă educaţiei nu i se va aloca un buget apropiat de 6% din PIB, PDL nu va vota bugetul de stat”

turcan_raluca.jpgDeputatul PDL Raluca Turcan consideră că USL încalcă Legea Educaţiei Naţionale (LEN) care prevede un buget pentru educaţie de 6% din PIB şi nu doar 3,2% şi susţine că dacă acestui domeniu nu i se va aloca un buget cât mai aproape de cel legal, PDL nu poate şi nu va vota un astfel de buget.

“LEN prevede 6% din PIB pentru educaţie, nu doar 3,2%. Bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale va creşte cu doar 100 de milioane de lei – în termeni reali, această creştere este de fapt o scădere a bugetului pentru educaţie. Această sumă nu acoperă nici măcar creşterea salariului minim şi majorarea cu 10 procente a salariilor mici din învăţământ. (…) Educaţia românească are nevoie de un buget cât mai aproape de cel legal – 6% din PIB! În caz contrar, PDL nu poate şi nu va vota un astfel de buget!”, a afirmat marţi Raluca Turcan pe blogul său.

Ea susţine că subfinanţarea învăţământului “va duce la noi neajunsuri şi restanţe” pentru cofinanţarea programelor pe fonduri europene, decontarea transportului pentru elevii navetişti, pentru profesori la locurile de muncă, asigurarea alimentaţiei sănătoase în şcoli, continuarea şi finalizarea lucrărilor de infrastructură şcolară, echivalarea salariilor pentru 22 000 de educatori şi învăţători, funcţionarea after-school şi creşterea subvenţiei pe student.

“Pentru ‘a face dreptate până la capăt’, USL a scăzut cheltuielile cu personalul, a scăzut cheltuielile de investiţii, de cofinanţare a proiectelor europene şi cheltuielile pentru biblioteci şi cercetare. Elevii nu au primit manuale gratuite, deşi au acest drept”, se arată pe blogul deputatei.
Potrivit Ralucăi Turcan (PDL), USL nu a făcut nici ce se putea face fără bani: profesionalizarea managementului şcolar, respectarea calendarului modernizării curriculare, reducerea birocraţiei, respectarea transparenţei decizionale, respectarea promisiunilor legate de păstrarea dialogului cu reprezentanţii beneficiarilor sistemului de educaţie.

“Nerespectarea legii educaţiei de către Guvernul USL ne va costa pe noi, cetăţenii României, foarte mult: viitorul copiilor noştri. Şi în acest an şcolar vom avea peste 200.000 de elevi şi profesori cărora nu li se va deconta naveta şcolară. Şi în acest an va creşte dramatic abandonul şcolar. Şi în acest an vom avea lacrimi la examenul de Bacalaureat. Şi în acest an jumătate dintre studenţii admişi în toamnă vor abandona studiile din lipsa banilor şi vor emigra din ţară. Şi în acest an USL se va face că guvernează”, mai afirmă Raluca Turcan pe blog.
Deputata aminteşte că “USL a promis că educaţia va deveni o prioritate naţională, dar, în realitate, ia bani de la învăţământ pentru baronii locali”.

“Ministerul lui Liviu Dragnea va avea o creştere a bugetului de 1.3 miliarde de lei, bani care, în marea majoritate, vor fi alocaţi politic pentru un avantaj electoral anul viitor. Un popor care subfinanţează educaţia şi sistemul sanitar este un popor sortit pieirii. Înainte de a vota acest buget falimentar ar trebui ca fiecare parlamentar sa se uite în ochii copiilor, ai profesorilor şi apoi să dea votul”, mai afirmă Raluca Turcan. AGERPRES