Tăriceanu: “Sărăcia de resurse materiale periclitează nu doar universităţile, ci şi societatea”

tariceanu_.jpgSărăcia de resurse materiale periclitează nu doar universităţile, ci şi societatea în ansamblu, a declarat miercuri preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, la ceremonia de aniversare a 150 de ani de la înfiinţarea Universităţii din Bucureşti. “Sărăcia de resurse materiale în sensul financiar de susţinere a educaţiei şi mai ales absenţa unui proiect, sărăcia de idei şi viziune pe termen lung periclitează nu doar universităţile, ci şi societatea în ansamblul ei”, a afirmat Tăriceanu.

Potrivit acestuia, convingerea că şcoala este în criză se generalizează la nivelul întregii societăţi.
“Universitatea din Bucureşti a dat ţării un preşedinte, numeroşi parlamentari, miniştri, ambasadori şi alţi slujitori ai binelui public. Este de datoria oamenilor politici să răspundă acestei generozităţi cu atenţie sporită acordată universităţilor şi comunităţii academice. Acestea plătesc şi astăzi subfinanţarea cronică acumulată de decenii”, a adăugat preşedintele Senatului.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, prezent la ceremonie, a susţinut că nu există un cuvânt mai apropiat de universitate decât acela de dezvoltare. “Îndrăznim să ne uitam în viitor şi să ne întrebăm ce va fi. Mulţi au căutat cristalul în care să se uite şi să vadă viitorul. Eu cred că acest cristal există, el este în universităţi. Este suficient să ştim să citim în aceste instituţii pentru a vedea dacă viitorul unei naţii este pe drumul cel bun”, a adăugat Pricopie.

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a remarcat că UB participă la programe europene, internaţionale şi la marea majoritate a proiectelor care formează România de astăzi. “Forţa intelectuală, cultura, viziunea susţinute de înţelepciune şi echilibru au fost printre marile calităţi ale celor care s-au reunit sub cupola UB. Toate acestea au făcut din UB o instituţie prestigioasă”, a subliniat Costoiu.

Fostul şef de stat Emil Constantinescu a menţionat că UB a trecut şi prin momente foarte grele, cum ar fi represiunea comunistă căreia i-au căzut pradă mari profesori ai instituţiei. “Universitatea este pentru mine un reper fundamental, dar şi o speranţă într-o lume sfâşiată, între un excepţional progres al ştiinţei şi tehnologiei, pe de o parte, şi o vizibilă degradare spirituală şi morală pe de altă parte”, a declarat Constantinescu. El le-a transmis reprezentanţilor tinerei generaţii să aibă încredere în forţele şi în profesia lor.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, a arătat că rolul universităţii în formarea generaţiei tinere este determinant. În opinia sa, universitatea are menirea să formeze personalităţi competente şi întreprinzătoare, promovând o cunoaştere pentru acţiune utilă nu doar pentru şcoală, ci şi pentru calitatea vieţii umane în societate. La rândul său, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunţat lansarea în circuitul numismatic a unei set de trei monede drept omagiu adus Universităţii din Bucureşti. La ceremonie a participat şi principesa Margareta a României. AGERPRES