Studenții din medii defavorizate pot aplica pentru un loc de tabără la mare

tabara_studenti.jpgStudenții cu venituri reduse, orfani, cu dizabilități, de etnie romă, proveniți din mediul rural sau din casele de copii sau plasament familial vor putea aplica pentru un loc de tabără la mare pus la dispoziție de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), se arată într-un comunicat de presă remis luni.

“În fiecare an, Ministerul Tineretului și Sportului pune la dispoziția structurilor care promovează voluntariatul în rândul studenților un număr de locuri de tabără. ANOSR, ca principal promotor al echității și incluziunii în învățământul superior, a ales să folosească aceste locuri pentru a veni în sprijinul studenților cu probleme sociale, trăgând astfel un semnal de alarmă asupra dificultăților pe care aceștia le întâmpină în urmarea studiilor universitare și a importanței luării de măsuri active pentru integrarea lor în mediul universitar”, informează Alianța.

În tabere, ANOSR va organiza o serie de discuții și dezbateri cu participanții despre problemele cu care studenții din medii defavorizate se confruntă în viața studențească și măsurile care ar trebui luate în acest sens de către decidenți. “La începutul acestui an, ANOSR a atras atenția asupra ratei uriașe de abandon universitar din România – 40% din studenții înmatriculați în primul an de studiu nu ajung să finalizeze studiile, cei mai mulți ajungând în situația aceasta fie din cauza problemelor financiare, fie din lipsă de consiliere și orientare, fie din probleme de integrare în mediul academic. ANOSR a propus atunci o serie de măsuri care ar putea rezolva o parte din aceste probleme, printre care creșterea bursei sociale astfel încât să acopere cheltuielile minime de cazare și masă, așa cum prevede legea sau investiții în eficientizarea centrelor de consiliere și orientare din universități”, informează comunicatul.

Potrivit acestuia, momentan aceste soluții nu au fost aprobate de Ministerul Educației, deși se așteaptă ca până la începutul următorului an universitar să apară o metodologie de funcționare a centrelor, care să vină în folosul studenților, ANOSR trimițând deja o propunere către minister care așteaptă un răspuns. “Organizațiile membre ANOSR au hotărât să folosească locurile de tabără care le-au fost puse la dispoziție pentru a ajuta acești studenți să-și petreacă vacanța la mare. Vrem să aflăm de la studenții cu probleme sociale cum se descurcă, ce nevoi au și ce putem face pentru ca parcursul lor în universități să fie unul cât mai apropiat de normal. Sperăm ca inițiativa noastră să aibă ecou și în acțiunile viitoare ale Ministerului Educației și ale altor instituții publice cu atribuții specifice”, a declarat Cristi Popescu, vicepreședinte ANOSR, conform sursei citate.

Studenții doritori trebuie să completeze până la data de 5 august un formular și să trimită online o serie de documente justificative prin care să facă dovada încadrării în cel puțin una dintre categoriile vizate. Informații complete despre acest proces pot fi găsite pe www.anosr.ro. AGERPRES