Bibliotecarii publici pot deveni e-Bibliotecari

biblioteva virtuala.jpgZece biblioteci publice sunt incluse în proiectul “e-Bibliotecar. Aptitudini pentru Bibliotecarul Modern”, derulat de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), în parteneriat cu ECDL România.

Potrivit unui comunicat de presă al ECDL România, transmis vineri, bibliotecarii publici pot aplica la Profilul ECDL destinat lor şi pot să îşi certifice competenţele digitale la standard internaţional, “reuşind astfel să se înscrie în direcţia firească de redefinire a bibliotecilor ca spaţii active, ce beneficiază din plin de tehnologiile digitale”.

Proiectul e-Bibliotecar este orientat către dezvoltarea competenţelor digitale pentru 1000 de bibliotecari şi personal auxiliar din cadrul bibliotecilor din reţeaua ANBPR. Bibliotecarii publici pot obţine certificarea ECDL PROFIL prin intermediul Bibliotecilor Judeţene din Bihor, Brăila, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Ialomiţa, Sălaj, Sibiu, Bibliotecii Metropolitane Bucureşti şi Centrului Operaţional ANBPR. În urma unei analize interne ANBPR, s-au agreat trei niveluri de competenţă IT accesibile atât bibliotecarilor, cât şi personalului auxiliar angajat în biblioteci publice.

“Nevoia actuală de informaţie şi creşterea gradului de utilizare a tehnologiei schimbă substanţial modelul tradiţional al serviciilor bibliotecii publice. În prezent, bibliotecile lucrează pentru a deveni centre informaţionale complexe, centre de educaţie permanente. Prin creşterea competenţelor personalului de bibliotecă în utilizarea mijloacelor IT&C, ANBPR si ECDL România doresc să contribuie astfel la actualizarea şi modernizarea ofertei de servicii adresate publicului larg şi la repoziţionarea bibliotecarilor în relaţia cu utilizatorii”, precizează comunicatul citat.

Sursa citată adaugă că, beneficiind de un profil al competenţelor ECDL personalizat, “dintr-un simplu gestionar de informaţii, bibliotecarul modern va deveni un mediator calificat între informaţie şi categorii vaste de utilizatori în interesul direct al publicului larg şi al întregii societăţi, în ansamblul ei”.
Permisul european de conducere a computerului (ECDL – European Computer Driving Licence) este cel mai răspândit program de certificare a competenţelor digitale recunoscut la nivel internaţional în 150 de ţări şi numără până în prezent 13 milioane de persoane înregistrate în program. În afara Europei, certificarea este cunoscută sub numele ICDL (International Computer Driving Licence).
ECDL ROMÂNIA este Operatorul Naţional al licenţei ECDL în România, cu o reţea de peste 700 de centre de instruire şi testare acreditate pe întreg teritoriul ţării, se mai arată în comunicat. AGERPRES