Au fost alese cele opt echipe finaliste pentru competiţia naţională “CanSat – România”

Opt echipe, dintr-un total de 21 înscrise, au fost selectate în cadrul preselecţiei competiţiei naţionale de CanSat – România 2015 pentru a participa la faza naţională a concursului programată în prima săptămână a lunii aprilie, la Timişoara, informează un comunicat al Agenţiei Spaţiale Române transmis miercuri. Evenimentul este organizat anul acesta pentru prima dată în România, fiind coordonat de ESERO România – Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială.

Cele opt echipe selectate pentru etapa finală de ESERO România în colaborare cu Departamentul de Educaţie al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) pe baza calităţii propunerii sunt: Echipa Nexus Suceava, de la Colegiul Naţional Petru Rareş şi Colegiul Naţional Ştefan cel Mare – Suceava, coordonată de profesor Şutac Victor; Echipa TOMIS, de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân – Constanţa, coordonată de profesor Băraru Ion; Echipa Rocket Engineers, de la Colegiul Naţional Ienăchiţă Văcărescu din Târgovişte, coordonată de profesor State Gabriel; Echipa Astrobotica Spirit 001, de la Astrobotic Club şi Colegiul Naţional Carol I din Craiova, echipă coordonată de profesor Georgescu Octavian; Echipa LGM SAT ONE de la Liceul Teoretic Grigore Moisil din Timişoara, echipă coordonată de profesoara Cucu Dorina; Echipa Pegas de la Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu şi Liceul Teoretic Lucian Blaga din Cluj-Napoca, echipă coordonată de profesorii Gavril Tecar şi Bâlc Vasile; Echipa SzMK CanSat de la Liceul Teoretic Szekely Miko din Sfântu Gheorghe, echipă coordonată de profesoara Peto Maria; şi Echipa INGENIUM de la Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu din Bucureşti, echipă coordonată de profesoara Ioana Stoica.

În competiţia de la Timişoara, CanSat-urile echipelor finaliste vor fi lansate la înălţimea de 1 kilometru pentru a coborî apoi cu paraşuta la sol.

Echipa câştigătoare a competiţiei naţionale se va califica direct în finala Competiţiei Europene de CanSat, care va fi organizată de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) lângă Lisabona, Portugalia, în perioada 25-28 iunie.

În finala din Portugalia, misiunea principală este aceeaşi pentru toate echipele participante: să construiască un CanSat capabil să măsoare temperatura şi presiunea aerului pe măsură ce cade înapoi pe Pământ după lansare. Datele trebuie să fie transmise de către CanSat cel puţin o dată pe secundă, astfel încât echipa să le poată analiza şi afişa pe un grafic.

Misiunea secundară CanSat poate fi aleasă de fiecare echipă participantă în funcţie de preferinţe. De exemplu, aceasta ar putea consta în măsurarea unor parametri mai avansaţi, cum ar fi accelerarea, localizarea GPS sau nivelul de radiaţii din jur, sau aterizarea folosind un mecanism de control, pentru a ateriza cât mai aproape posibil de o ţintă.

În perioada 3 – 5 februarie, ESERO România organizează la Timişoara un training la care iau parte profesorii coordonatori ai celor opt echipe finaliste, alături de alţi profesori dintre cei înscrişi la preselecţie alături de echipele lor, dar care nu s-au calificat în finală.

CanSat este o simulare a unui satelit integrat în volumul şi forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit – cum ar fi alimentarea cu electricitate şi comunicaţiile – într-o doză de răcoritoare cu un volum de 330 mililitri. CanSat-ul va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru cu ajutorul unei rachete, balon sau drone şi va trebui să îndeplinească o misiune şi să aterizeze în condiţii de siguranţă. AGERPRES