Președintele Iohannis le cere parlamentarilor să îi fie parteneri pentru un nou proiect pe educaţie

iohannis_klaus_mare.jpgPreşedintele Klaus Iohannis le-a solicitat miercuri parlamentarilor să îi fie parteneri în proiectul de elaborare a unei noi legislaţii cadru pentru educaţie, care să fie realizată în urma unei largi consultări publice. “Am exprimat zilele trecute, în contextul începerii unui nou an şcolar, hotărârea de a iniţia o largă consultare publică despre viitorul educaţiei în România, despre cum vrem să arate şi să funcţioneze sistemul de învăţământ”.

“Aceasta nu poate să vină exclusiv din afara sistemului, aşa cum nu poate să fie generată doar din interiorul sistemului. Nu poate desconsidera realităţile sociale şi provocările secolului XXI, nu poate ignora experienţa şi nevoile profesorilor, nici aşteptările elevilor şi ale părinţilor. Nu se poate înfăptui nici în absenţa voinţei politice, nici fără deciziile actorilor instituţionali, nici fără implicarea autorităţilor locale. Cu alte cuvinte, o transformare de sistem ne implică pe toţi. Toate schimbările, aşa cum au fost făcute, nu au rezolvat schimbările de fond, ci, dimpotrivă, nu o dată au creat noi probleme. Dacă vrem cu adevărat o educaţie de calitate care încurajează performanţa şi respectă valoarea va trebui să procedăm altfel decât în trecut şi să lucrăm împreună. De aceea, în virtutea atribuţiilor mele constituţionale, de mediator între stat şi societate, am asumat tema educaţiei şi demarez această largă consultare, care să implice cadre didactice, universităţi, sindicate, asociaţii ale elevilor, studenţilor şi părinţilor, specialişti, autorităţi şi instituţii publice, partidele politice”, a afirmat miercuri Iohannis în plenul Parlamentului. Şeful statului a explicat că “experimentele de până acum au arătat că nici modificările de legislaţie, în mare parte conjuncturale, nici înţelegerile pe hârtie între actorii politici neurmate de acţiuni, nici măsurile luate cu gândul la următoarea campanie electorală nu pot conduce la transformarea profundă a educaţiei în România”.

“Elevul care intră în clasa I, părinţii acestuia vor şti ce studiază, ce opţiuni de educaţie are, ce examen trebuie să dea şi îşi va putea contura viitorul pe 10 – 15 ani. (…) Într-un termen de aproximativ doi ani, în urma acestui demers, se poate găsi un numitor comun, poate rezulta o viziune coerentă şi o legislaţie cadru în acord cu acesta, care să rămână aceeaşi dincolo de schimbările politice şi în interiorul căruia să fie luate decizii de politici sau măsuri punctuale indiferent cine se află la putere. Vă cer deopotrivă, ca membri ai Parlamentului României, să îmi fiţi parteneri în acest proiect care nu este unul personal, nici pentru prezent, ci unul pentru generaţiile viitoare”, a adăugat Iohannis. AGERPRES