Raluca Turcan: “Senatul a adoptat în pripă şi netrasparent un proiect de lege care pemite crearea super departamentelor universitare”

turcan_raluca.jpgVicepreşedintele PNL Raluca Turcan susţine că Senatul a adoptat în “pripă şi netransparent” un proiect de act normativ, al Legii 634/ 23.11.2015, care permite înfiinţarea “super departamentelor” universitare şi care, în opinia sa, va genera o serie de pericole în sistemul universitar.

“În condiţiile în care în România a fost consacrată sintagma ‘fabrica de diplome’ cu privire la sistemul universitar, atrag atenţia asupra pericolelor generate de această lege: departamentele vor putea fi create de Senatele Universitare, cu aceleaşi atribuţii ca şi facultăţile, excluzând din procesul decizional Ministerul Educaţiei, Guvernul şi, în unele cazuri, consiliile facultăţilor din care fac parte respectivele departamente; departamentele primesc foarte multe atribuţii, dar nu există un mecanism de control al calităţii şi de contestare a unor decizii; departamentele create vor avea atribuţii echivalente cu cele ale unei facultăţi, fără a dispune de toate mecanismele de asigurare a calităţii existente la nivelul facultăţilor”, arată vicepreşedintele liberal.

Turcan subliniază că, potrivit propunerii legislative studiile universitare de doctorat se vor organiza direct în cadrul departamentelor. “Astfel, se crează o contradicţie în reglementarea şi în funcţionarea şcolilor doctorale, se subminează mecanismele de asigurare a calităţii care sunt prevăzute la nivelul şcolilor doctorale. Calitatea tezelor de doctorat şi a cercetărilor coordonate de şcolile doctorale va putea avea de suferit şi mai mult decât în scandalul tezelor plagiate. Această propunere legislativă poate deveni lege doar dacă se adoptă nişte principii clare de integritate, etică şi control pentru calitatea în universităţi”, adaugă vicepreşedintele PNL. AGERPRES