“Ziua Europei”, organizată de Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” din Arad și Consulatul General al României la Gyula

uvvg_gyula_2016.jpgUniversitatea de Vest “Vasile Goldiș” din Arad și Consulatul General al României la Gyula, au organizat, zilele trecute, la Liceul Românesc “Nicolae Bălcescu” din Gyula, o amplă manifestare dedicată Zilei Europei, pentru a face cunoscute publicului principalele repere ale istoriei construcției europene, valorile promovate de Uniunea Europeană și momente din parcursul european al României.

La eveniment au participat prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universității de Vest “Vasile Goldiș”, Florin Trandafir Vasiloni, Consul General al României la Gyula – gazda și moderatorul manifestării, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele UVVG, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și alți clerici din cadrul Episcopiei, conf. univ. dr. Cristian Bențe și conf. univ. dr. Andrei Anghelina – prorectori ai UVVG, Igor Furdic, Consulul General al Slovaciei la Békéscsaba, prof. univ. dr. Ramona Lile, rectorul Universității “Aurel Vlaicu” din Arad, prof. univ. dr. Vasile Vese și prof. univ. dr. Adrian Liviu Ivan – Universitatea “Babeș Bolyai” din Cluj Napoca colaboratori ai UVVG, Tiberiu Iuhas, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Maria Gurzău Czeglédi, directorul Liceului Românesc “Nicolae Bălcescu” din Gyula, participanți și oficialități din Gyula, Chitighaz, Micherechi, Bătania, Aletea, Oltaca Pustă, Leucușhaz, Oradea, Baia Mare și Lipova, precum și studenți români și străini din cadrul Facultății de Medicină a UVVG.

În cuvântul de deschidere, Consulul General al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, a subliniat semnificația multiplă a evenimentului, iar Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a vorbit despre rădăcinile creștine ale continentului și Uniunii Europene.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest “Vasile Goldiș” din Arad, a subliniat importanța manifestării și buna colaborare dintre UVVG și universități renumite din Ungaria, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universității, a transmis salutul Senatului Universitar comunităților românești din Ungaria, iar studentul Giovanni Strona, reprezentant al studenților străini din cadrul Facultății de Medicină a Universității de Vest “Vasile Goldiș”, s-a referit la importanța “Zilei Europei”.

Partea a doua a programului, cea artistică, a fost deschisă cu Imnul Uniunii Europene, interpretat de corul Liceului “Nicolae Bălcescu”, o scenetă de I. L. Caragiale, pusă în scenă de elevi ai Școlii Generale Românești din Bătania, cântece și dansuri populare prezentate atât de elevii Ansamblului artistic al Liceului “Nicolae Bălcescu”, cât și de cunoscutul Ansamblu artistic “Cununița” al Universității “Vasile Goldiș”, care au încântat inimile tuturor celor prezenți.

Consulul general al României la Gyula, Trandafir Florin Vasiloni, a subliniat: “Mă bucur foarte mult pentru că am avut această iniţiativă să organizăm, pentru a treia oară, o manifestare cu ocazia “Zilei Europei”, aici, la Gyula, în sânul comunităţii româneşti. Ziua Europei, 9 Mai, are o semnificaţie multiplă şi mă refer aici la obţinerea independenţei României, în anul 1877, la victoria coaliţiei Naţiunilor Unite împotriva fascismului şi nazismului, în cel de al Doilea Război Mondial, dar şi la data de 9 mai 1950 când s-au pus bazele viitoarei Uniuni Uuropene, o construcţie în care toate ţările continentului nostru se respectă, cresc împreună şi dezvoltă un principiu al unităţii şi fraternităţii între popoare. Partenerii noştri principali în desfăşurarea în bune condiții a manifestării, aici, la Liceul “Nicolae Bălcescu” din Gyula, au fost conducătorii Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universității de Vest “Vasile Goldiș” și prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Uuniversității, cărora le mulţumesc pe această cale, precum şi ansamblului profesionist “Cununiţa”, care a prezentat în faţa publicului un frumos program artistic. De asemenea, au fost şi conferinţe pe teme care au marcat, în faţa publicului românesc din Ungaria, atât ideea construcţiei europene, cât şi devenirea europeană a României”.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector fondator și președintele Universității de Vest “Vasile Goldiș” din Arad, a declarat: “Împreună cu Consulatul General al României în Ungaria, reprezentat prin dl. consul Vasiloni, în prezenţa a peste 300 de români din Ungaria, Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” a susținut un simpozion de înaltă ţinută, cu ocazia “Zilei Europei”, unde au fost invitaţi şi colaboratori ai Universităţii noastre de la Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca. Am subliniat colaborarea Universității noastre cu Universităţi din Ungaria, care se desfășoară pe baza unor proiecte transfrontaliere, unde am informat asistenţa despre stadiul acestora, mai ales că, în urmă cu ceva timp, împreună cu ministrul Sănătăţii, am efectuat o vizită în Ungaria, la un Centru medical din Mako, pentru a pune la punct o colaborare în domeniul screeningului mamar, a cancerului de sân”.

Manifestarea s-a încheiat cu o expoziție fotografică intitulată “Vasile Goldiș vizionar al Europei Unite”, aparținând lect. univ. dr. Virgiliu Jireghie, cadru didactic al UVVG și cu o recepție oferită tuturor invitaților din partea Consulatului General al României la Gyula.