Editurile şi tipografiile trag un semnal de alarmă cu privire la cartea şcolară

manuale_scolare.jpgUniunea Editorilor din România, Compania Naţională Imprimeriile Coresi şi Uniunea Sindicatelor Tipografilor din România au adresat, marţi, o scrisoare deschisă Ministerului Educaţiei, în care atrag atenţia că editurile şi tipografiile care se ocupă de tipărirea manualelor şcolare riscă să ajungă în faliment din cauza preţurilor mici oferite de minister.

“Industria de carte şcolară este în pericol. Editurile şi tipografiile partenere în procesul de asigurare a cărţii şcolare sunt în situaţia de a da faliment. În ultimii 100 de ani, principala activitate în perioada verii atât a editurilor, cât şi a tipografiilor, a fost elaborarea manualelor şcolare. De trei ani, Ministerul Educaţiei nu a mai fost în stare să asigure toate manualele şcolare necesare la începutul anului şcolar. Preţurile foarte mici oferite de minister, care nu ţin cont de situaţia reală din piaţă, pun atât editurile cât şi tipografiile în situaţia de a-şi închide porţile. Industria cărţii şcolare depinde, din nefericire, de comenzile Ministrului Educaţiei. Aceste comenzi vin cu întârziere şi la preţuri foarte mici (de exemplu, preţul mediu cu care ministerul plăteşte un manual pentru clasele I-X este de 2,7 lei). În curând, tipografiile nu vor mai fi în măsură să tipărească necesarul de manuale”, se arată în scrisoarea deschisă.

Potrivit scrisorii deschise adresate Ministerului Educaţiei, industria românească a hârtiei a dispărut prin închiderea combinatelor de profil. “Urmează oare să dispară şi tipografiile româneşti? Criza cărţii nu afectează doar cartea şcolară, ci toată industria de carte. Copiii, tinerii şi adulţii, din ce în ce mai mulţi dintre ei analfabeţi funcţionali, nu mai citesc; oricum manualele pe care le primesc sau nu le primesc nu-i ajută să înveţe. Ministerul Educaţiei trebuie urgent să aloce fonduri suficiente pentru tipărirea manualelor şcolare pentru clasele XI-XII”, se mai arată în scrisoarea deschisă. AGERPRES