Cameră: tezele de doctorat aflate în analiza CNATDCU, examinate în conformitate cu legislaţia în vigoare la data susţinerii lor

camera_deputatilor.jpgDeputaţii au dezbătut şi votat pe articole, marţi, raportul Comisiei de învăţământ întocmit în urma cererii de reexaminare a preşedintelui României asupra Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.4/2016 privind doctoratele.

Votul final va fi dat săptămâna viitoare, deoarece marţi nu a fost constituit cvorumul necesar, legea având caracter organic.

Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor a dezbătut în 8 septembrie cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis la Ordonanţa de urgenţă 4/2016 privind tezele de doctorat şi a decis, potrivit raportului, să propună plenului Camerei “adoptarea în parte a solicitărilor din cererea de reexaminare”.
Deputaţii au votat, marţi, un amendament introdus şi votat atunci în comisie, conform căruia “pentru tezele de doctorat aflate în analiză la CNATDCU şi tezele de doctorat care au fost susţinute, dar nu au fost validate prin ordin al ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, procedura se va finaliza în conformitate cu legislaţia în vigoare la data susţinerii respectivelor teze de doctorat”.

Parlamentarii PNL au propus o serie de amendamente care vizau în esenţă respingerea modificărilor aduse la Senat la Ordonanţa de urgenţă şi adoptarea acesteia pe fond în concordanţă cu solicitările preşedintelui Iohannis. Amendamentele PNL au fost respinse în plen.
Deputatul PNL Raluca Turcan a pledat, între altele, pentru o instituţie – CNATDCU – de evaluare a eticii academice care să se pună “bazele unei autonomii universitare solide”, cu sancţiuni pentru cei care au încălcat legea.

“Această ordonanţă a produs efecte. PNL a depus o serie de amendamente care aduceau această ordonanţă sau lege de aprobare a ordonanţei la forma iniţială. (…) PNL crede în autonomia universitară, însă în autonomia universitară aşezată pe un fundament solid, serios, supus unui amplu proces de evaluare şi acreditare. În momentul de faţă, şcolile doctorale din România nu au fost acreditate. (…) Orice verdict de plagiat sau orice teză furată înseamnă, de fapt, vicierea şi afectarea tinerilor care au muncit şi au obţinut titlurile academice în mod corect şi a profesorilor coordonatori”, a precizat, în plen, Raluca Turcan.

Grupul parlamentar al PSD s-a opus modificării OUG pentru a o pune în acord cu solicitările preşedintelui Iohannis.

“CNATDCU este numit de Ministerul Educaţiei. (…) Nu înţeleg de ce ministerul nu poate asigura în mod unitar criteriile privind cercetarea ştiinţifică? De ce trebuie ca tezele de doctorat să fie scoase din criteriile generale unitare şi să se stabilească criterii speciale? Sunt universităţi, instituţii organizatoare de doctorat care nu îndeplinesc standardele. Cele mai multe sesizări analizate, inclusiv în spaţiul public, au fost de la Universitatea din Bucureşti. Deci, se poate trage concluzia că Universitatea din Bucureşti este prima care ar trebui evaluată şi, eventual, pusă sub semnul întrebării în ceea ce priveşte modul în care respectă criteriile de etică. (…) Da, putem reveni la forma iniţială, cu constatarea că nici această soluţie nu va rezolva nici pe departe problemele de etică în cercetarea ştiinţifică şi în tezele de doctorat”, a susţinut deputatul PSD Petru Andea. AGERPRES