Ministrul Educaţiei: “Metodologia privind concursul pentru directorii de şcoli a fost discutată şi aprobată în septembrie 2015”

Metodologia concursului pentru directorii de unităţi şcolare a fost discutată şi aprobată în septembrie 2015, a precizat, miercuri seară, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru.

“Există directori care ocupă funcţie de 20 de ani. Este un lucru care nu trebuie acceptat. Prin analogie, un rector al unei universităţi nu poate să aibă decât cel mult două mandate şi cred că ar trebui să reglementăm chestiunea şi la nivelul pre-universitarului în acelaşi fel. Este părerea mea. Metodologia pentru concursul de desemnare a directorilor a fost discutată şi aprobată în septembrie 2015. A fost discutată cu inspectorii, cu sindicatele, a fost acceptată, a fost agreată de către toate părţile care au luat parte la această discuţie. Potrivit legii, condiţiile care sunt puse acolo sunt condiţii care apar în Legea educaţiei naţionale. Nu sunt condiţii pe care le-am pus eu arbitrat. Pe de altă parte, sunt convins că un concurs, chiar dacă nu este organizat în condiţii perfecte, este mult mai bun decât o desemnare arbitrară prin voinţă politică. Vom reuşi la jumătatea lunii decembrie să avem directori care sunt numiţi în urma unui concurs public, care vor avea un contract de management şi care vor da seamă consiliilor de administraţie şi celor care încheie contractul”, a spus Mircea Dumitru, la Realitatea Tv.
Ministrul Educaţiei a vorbit şi despre examenul de definitivat, menţionând că el va propune ca acesta să fie dat în timpul vacanţei de primăvară.

Referindu-se la copiii români din afara graniţelor ţării, Mircea Dumitru a spus că a aprobat un proiect ce prevede ca profesori de limba română stabiliţi în Spania şi Italia să le predea acestora.

“Ceea ce am propus – şi susţinem foarte mult acest proiect – este că prin intermediul Institutului Limbii Române vom oferi nişte poziţii de profesori de limba română unor nativi români, profesori de limba română, care în momentul de faţă locuiesc în Spania sau Italia, în aşa fel încât acolo, dacă există un interes al comunităţii de români, al primăriei locale să sprijine, să susţină pe baza unor acorduri cursuri, lecţii în limba română pentru copii, noi să putem plăti şi susţine din parte MENCS prin intermediul Institutului aceste ore. Am aprobat acest lucru. Încheiem contractul imediat cu cei care vor să predea acolo”, a spus demnitarul. AGERPRES