Sindicaliştii sătmăreni reclamă erori în ordonanţa care prevede creşterea salariilor în învăţământ

Preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Satu Mare, Ioan Drăgan, reclamă că în metodologia de aplicare a hotărârii guvernului din acest an care reglementează salariile în învăţământ au apărut mai multe probleme, astfel că au apărut cazuri în care unii angajaţi din sistem câştigă mai puţin decât înainte.

Ioan Drăgan a afirmat, în Comisia de Dialog Social de pe lângă Instituţia Prefectului, că trebuiau să crească toate salariile, dar au fost eliminate unele sporuri, astfel că unii angajaţi din sistem au venituri mai mici cu până la 600 de lei.

“Au apărut nişte corecţii, sigur că nu în măsura în care am dorit noi, majorarea a fost de doar 5%, pentru debutanţi mai mare, pentru cei cu vechime mai mare, mai mică. Problema noastră este că această ordonanţă a fost completată cu o hotărâre de guvern, în care, până la urmă, în metodologia de aplicare am avut pierderi de salarii. Adică pentru personalul din Inspectoratele Şcolare şi şcoli care îndeplineau funcţiile de contabil şef, la aplicarea metodologiei a dispărut această indemnizaţie, şi în acest context salariile, în loc să crească, cum era speranţa şi spiritul ordonanţei, au scăzut. Au scăzut cu 400-600 de lei, plus pentru unele categorii de directori. Iată că ordonanţa care am crezut că ne dă majorare a dus la diminuări de salarii”, a declarat Drăgan.

El a explicat că angajaţii şcolilor au beneficiat de mai multe majorări în ultimii ani, spre deosebire de cei din inspectorate, astfel că s-a ajuns ca aceştia să aibă venituri mai mici. “Personalul contractual, neprimind majorări în ultimii doi ani decât pe ultima ordonanţă de urgenţă, sunt în situaţia că au salarii mai mici decât persoanele încadrate pe aceeaşi funcţie din unităţile şcolare. Cu alte cuvinte, informaticianul de la Inspectorat are salarii mai mici decât informaticienii din şcoală, secretara la fel, contabilul la fel, fără acele indemnizaţii de conducere, şi din punctul nostru de vedere este o discriminare. Trebuie să beneficieze de aceleaşi drepturi”, a spus Drăgan.

Liderul sindical a precizat reprezentanţii Ministrului Educaţiei au fost informaţi despre aceste probleme şi s-a angajat să repare erorile. AGERPRES