Proiect european în beneficiul elevilor de la Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca

Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca participă în perioada 13-14 octombrie, în Atena-Grecia, la prima întâlnire din cadrul proiectului „Empowering spatial thinking of students with visual impairment” VISTE. Proiectul finanţat în cadrul programului Erasmus + va fi implementat în perioada 1 septembrie 2016 – 31 august 2019, grupul țintă fiind reprezentat de elevi din învățământul primar și secundar (în vârstă de 11-15 ani), precum și profesori și formatori de profesori.

Obiectivul principal al proiectului VISTE este de a furniza un cadru metodologic inovator, o infrastructură tehnică (platformă educațională) și o infrastructură de cunoștințe (resurse, scenarii educaționale și activități de învățare) pentru a susține predarea gândirii spațiale în colaborare cu diferite medii inclusive. Astfel, proiectul se adresează nevoilor elevilor cu deficiențe de vedere prin îmbunătățirea abilităților spațiale și prin cultivarea acestor abilități prin activități de colaborare cu elevi fără deficiențe de vedere din învățământul de masă.

Alături de Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca, în cadrul proiectului sunt implicaţi în calitate de parteneri Universitatea Tehnică Națională din Atena, Institutul Național de Cercetare a Informațiilor și a Automatizării, INTRASOFT International SA, Casa Corpului Didactic Cluj şi Școala Specială Elementară pentru Nevăzători din Atena.

“Participarea la acest proiect care va contribui la o mai facilă integrare a copiilor cu deficienţe de vedere în familie și în comunitate este mai mult decât îmbucurătoare, cu atât mai mult cu cât ea nu presupune niciun efort financiar din partea noastră, toate costurile fiind suportate din bani europeni. În plus, apreciez ca fiind extrem de oportună colaborarea şi, implicit, schimbul de experienţă cu experţii eleni din acest domeniu”, a precizat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

În vederea demarării în bune condiţii a proiectului, în cadrul întâlnirii din Atena se vor discuta aspectele ce țin de modul de derulare și implementare a acestuia, sens în care va fi prezentat proiectul VISTE, componentele educaționale ale gândirii spațiale, activitățile de training și evenimentele din cadrul proiectului, planul de acțiune precum şi responsabilitățile pentru următoarele 12 luni.