Universitatea Politehnica din Bucureşti a câştigat patru medalii la Salonul Internaţional de Inventică de la Varşovia

univ_politehnica_buc.jpgUniversitatea Politehnica din Bucureşti a câştigat patru medalii – platină, aur, argint şi medalia specială oferită de Taiwan International Award Winners Association – în cadrul celei de-a X-a ediţii a Salonului Internaţional de Inventică de la Varşovia care s-a desfăşurat în această lună.

Purtătorul de cuvânt al instituţiei de învăţământ superior, Cornel Chira, a declarat că medalia de platină a fost acordată UPB pentru un sistem de evaluare automată şi diagnoză pentru testarea echilibrului care i-a avut ca autori pe Mădălina Georgescu, Daniel Rosner, Flavia Oprea, Iulian Mateşică, Cristian Alexandrescu, Vlad Corneci.

Medalia de aur a fost obţinută pentru un sistem mecatronic folosit în scop medical care i-a avut ca autori pe Petre Lucian Seiciu, Ioan Dan Filipoiu, Mihai Berteanu, Ileana Ciobanu, Horia Şerbu, Ion Manole, Florian Badea, Valentin Barbu, Mihai Ionel, Şerban-Marius Manolache.

O invenţie ortopedică – proteză totală de cot din aliaje cu memoria formei – a fost medaliată cu argint. Autorii acesteia sunt Dan Batalu, Augustin Semenescu, Mihnea Cosmin Costoiu, Ioanel Sinescu, Vasile Iulian Antoniac, Cristian Vasile Doicin, Ion Bogdan Codorean, Ileana Mariana Mateş, Cătălin Alexandru Barbu, Petre Bădică, Traian Ştefan Gavriliu. Echipa a primit pentru acest proiect şi premiul special al Taiwan International Award Winners Association.

“Invenţia se referă la o proteză (implant) totală de cot realizată din materiale metalice cu memoria formei şi nemetalice (polimerice), destinată înlocuirii articulaţiei de cot uman, afectată în urma accidentelor sau bolilor de oase/articulaţii. Soluţia propusă elimină componente auxiliare existente în alte tipuri de implanturi, simplificând sistemul şi conferindu-i o fiabilitate ridicată”, a explicat, pentru AGERPRES, profesorul universitar Augustin Semenescu.

El a precizat că dispozitivul este fixat pe baza efectului de memorie a formei materialului metalic utilizat, în funcţie de temperatura corpului uman sau a mediului.

Salonul de la Varşovia este cel mai mare din Polonia şi unul dintre cele mai mari din Europa. La ultima ediţie au participat reprezentanţi din 23 de ţări din Asia şi Europa. AGERPRES