La UBB Cluj există cea mai mare comunitate de studenţi din ţară care învaţă norvegiana

ubb cluj.jpgAmbasadorul Norvegiei la Bucureşti, Tove Bruvik Westberg, a participat, pe 14 noiembrie, la un eveniment organizat de Facultatea de Litere a UBB, care a reuşit să creeze, la Cluj, cea mai mare comunitate din România de studenţi care învaţă limba norvegiană.

Departamentul de Limbi şi Literaturi Scandinave al Facultăţii de Litere din cadrul UBB, alături de Ambasada Norvegiei la Bucureşti, au organizat luni “Ceremonia de aniversare a 25 de ani de studii norvegiene în România, la UBB”.

Potrivit profesorului Sanda Tomescu, cea care a înfiinţat, în urmă cu două decenii şi jumătate studiile de norvegiană la Cluj, în prezent, în Facultatea de Litere învaţă această limbă peste 250 de tineri, iar numărul este în continuă creştere. Doar din toamna aceasta, sunt înscrişi, în anul I, 125 de studenţi care învaţă norvegiana, în combinaţie cu o altă limbă, fie de circulaţie internaţională, fie o limbă considerată mai exotică. “La Cluj este singurul loc din ţară în care se studiază, în mod organizat, limba norvegiană, la nivel de licenţă”, a explicat Sanda Tomescu, care a precizat că cererea de vorbitori de limbi nordice este mare în regiune, lucru care face ca studiile de norvegiană să fie căutate.

La rândul său, ambasadorul Norvegiei a precizat că prin acest tip de studii, limba şi cultura norvegiană şi-au găsit în România un mod de exprimare, prin care a ajuns să fie cunoscut şi îmbrăţişat de o serie de tineri. “Mulţumită acestei doamne tinerii au devenit interesaţi de limba şi literatura norvegiană şi, de asemenea, de cultura nordică. Este un lucru important pentru ambele ţări pentru că acest lucru va duce la o mai bună înţelegere a noastră, reciprocă, putem învăţa unii de la ceilalţi şi să ne îmbogăţim cunoştinţele şi credem că acest lucru este foarte valoros. Sunt multe posibilităţi în societatea norvegiană, care oferă infrastructură pentru artişti, scriitori, pictori de a-şi dezvolta creaţia şi noi am vrea să împărţim aceste lucruri cu alţii”, a declarat Tove Bruvik Westberg.

Un alt exemplu de colaborare între societatea norvegiană şi alte ţări pe care diplomatul norvegian l-a subliniat este cea care intervine în cadrul proiectelor finanţate prin granturi EEA sau norvegiene.

Ambasadorul a precizat că dincolo de susţinerea financiară a unor proiecte, a căror rată de absorbţie o consideră foarte bună în România, există şi această latură a cooperării între echipe din Norvegia şi ţara noastră, care este la fel de preţioasă.

“Este adevărat că am semnat de curând memorandumurile pentru următorii şapte ani, sunt două programe de acordare a granturilor, EEA şi cele norvegiene. Acesta face parte din cadrul efortului nostru comun de a reduce inechităţile socio-economice în Europa şi de a întări colaborările bilaterale. Absorbţia este chiar mare, chiar dacă avem un set de reguli administrative destul de strict. Călătoresc mult şi am întrevederi cu reprezentaţi ai unor organizaţii, cu primari şi deseori aud acest comentariu, că sunt fonduri accesibile, în ciuda controlului exercitat’, a declarat Tove Bruvik Westberg.

La evenimentul de luni de la UBB au mai participat profesorul Helge Ronning, de la Universitatea din Oslo, care a susţinut prelegerea ‘Norwegian Culture in an International Context’, precum şi decanul Facultăţii de Litere, Corin Braga, şi prorectorul UBB, istoricul Ioan Bolovan. AGERPRES