Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice are o nouă componenţă şi un nou regulament de organizare şi funcţionare

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a aprobat printr-un ordin componenţa noului Consiliu Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS), respectiv regulamentul de organizare şi funcţionare al acestui organism consultativ al Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS).
Potrivit unui comunicat de presă al MENCS, CNCS este format din 21 membri, inclusiv preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi ai acestuia, numiţi prin ordin al ministrului Educaţiei pentru un mandat de patru ani. Preşedinte al CNCS este Alexandru Babeş de la Universitatea din Bucureşti iar vicepreşedinţi – Mirela Voiculescu de la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi şi Cristian Litan de la Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

“Membrii CNCS au fost desemnaţi în urma unui proces transparent demarat în luna septembrie, pe criterii de prestigiu profesional şi moral. Aria de selecţie a fost formată din cadre didactice universitare şi cercetătorii cu performanţe ştiinţifice cu relevanţă internaţională, având cel puţin titlul de conferenţiar sau de cercetător ştiinţific II ori titluri echivalente obţinute în străinătate, sau îndeplinind cerinţele, condiţiile şi criteriile pentru obţinerea acestor titluri”, afirmă sursa citată.
Misiunea CNCS este de a sprijini Ministerul Educaţiei şi Autoritatea Naţională pentru Cercetare ştiinţifică şi Inovare (ANCSI) în procesele de coordonare, finanţare, monitorizare şi evaluare a activităţilor de cercetare ştiinţifică din România, în conformitate cu Strategia Naţională de Cercetare-Dezvoltare-Inovare (SNCDI 2014-2020).
CNCS stabileşte standardele, criteriile şi indicatorii de calitate pentru cercetarea ştiinţifică, aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei, auditează periodic, la solicitarea MENCS, sau din proprie iniţiativă, cercetarea ştiinţifică universitară ori din unităţile de cercetare-dezvoltare, prezintă anual MENCS un raport privind starea cercetării ştiinţifice în învăţământul superior şi performanţele universităţilor şi contribuie la evaluarea calităţii cercetării studiilor universitare de doctorat, în conformitate cu prevederile Legii Educaţiei Naţionale.
“Bugetul CNCS este gestionat prin Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) şi se constituie pe bază contractuală între MENCS şi UEFISCDI sau din alte surse legal constituite gestionate de UEFISCDI, conform legii. Pentru activitatea desfăşurată, membrii CNCS şi ai organelor de lucru ale acestuia sunt remuneraţi, în afara activităţii de bază, în condiţii stabilite prin ordin al ministrului Educaţiei, conform legii, în limita sumelor alocate cu această destinaţie pentru bugetul CNCS. Pentru participarea la şedinţe sau reuniuni de lucru, membrilor CNCS şi organelor de lucru ale acestuia le sunt decontate cheltuielile de transport şi cazare, în condiţiile legii”, precizează MENCS.
Ministrul Educaţiei, preşedintele ANCSI ori un reprezentant al acestora pot participa, de drept, la şedinţele CNCS, în calitate de observatori.
De asemenea, CNCS poate invita în cadrul şedinţelor proprii persoane externe consiliului, în calitate de observatori sau de consultanţi. AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *