Peste 200 de dascali pensionari predau in judetul Harghita

Peste 200 de cadre didactice pensionare predau in scolile din Harghita si sunt nevoite sa aleaga intre pensie si salariu in urmatoarele doua saptamani, potrivit noilor reglementari legale.

Datele furnizate de Inspectoratul Scolar Harghita arata ca in unitatile scolare sunt angajati sa le predea copiilor 178 de profesori, 22 de invatatori, 14 educatoare si noua maistri instructori. La acestia se adauga 55 de persoane angajate ca personal auxiliar, cum ar fi bibliotecari, laboranti sau secretare si 26 de persoane care lucreaza ca personal nedidactic, cum ar fi femei se serviciu, portari sau fochisti.

Toti acestia vor trebui sa aleaga, in urmatoarele 15 zile, daca renunta la pensie sau la salariu. Inspectorul scolar general adjunct, Bartolf Hedvig, a declarat ca a primit deja mai multe semnale de la dascalii pensionari care sunt ingrijorati de situatia lor viitoare.
Responsabilii din invatamantul harghitean recunosc ca fara aceste cadre didactice intreg anul scolar va fi dat peste cap, iar procesul educativ va avea de suferit.

Bartolf Hedvig a explicat ca cele 223 de cadre didactice din Harghita care cumuleaza pensia cu salariul nu au cu cine sa fie inlocuite si sunt potrivite pentru munca la catedra. “Acesti oameni nu ocupa locul nimanui. Ei au umplut niste goluri intrucat nu am gasit personae calificate care sa predea la acele catedre. Ei au fost acceptati de conducerile scolilor intrucât au avut si performante si sunt dascali buni.
Daca ei pleaca nu avem cu cine sa-i inlocuim”, a explicat inspectorul scolar general adjunct.

La randul sau, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), zona Odorhei, Kocs Ilona, sustine ca aceasta masura va afecta profund invatamantul romanesc, mai ales ca anul scolar este in plina desfasurare. “Masura a fost luata fara sa se analizez atent situatia existenta si nu va face decat sa indrepte invatamantul romanesc spre prapastie”, a declarat Kocs Ilona. Ea a tinut sa adauge ca profesorii calificati, chiar daca sunt pensionari, sunt mult mai pregatiti decat cei care au terminat doar liceul si plecarea lor va crea nemultumirea parintilor care-si doresc cei mai buni dascali pentru copii lor.

”Parintii isi vor lua copiii de la o scoala unde nu sunt profesori calificati si ii vor muta in alta parte. E dreptul lor si se va crea o brambureala de nedescris”, a subliniat liderul FSLI Odorhei. In opinia lui Kocs Ilona, nici plata cu ora a profesorilor pensionari nu este o solutie intrucat veniturile acestora se vor reduce la jumatate si multi vor considera ca nu merita efortul pe care il depun. “Nu avem de unde lua acum 200 de oameni pentru a acoperi aceste catedre pentru ca nu poti lasa pe oricine sa predea. Daca-ti e indiferent cine intra la clasa copilului sau a nepotului tau inseamna ca nu esti sanatos la cap”, a mai spus Kocs, care pledeaza ca situatia sa ramana neschimbata macar pana la finalizarea anului scolar.