Olimpiada nationala de limba romana va avea loc la Oradea

oradea.jpgFaza nationala a Olimpiadei de limba si literatura romana va avea loc, in perioada 2-6 februarie, la Oradea, cu participarea a peste 300 de elevi.

Municipiul Oradea a fost ales de minister ca gazda pentru acest eveniment pentru ca indeplineste, in primul rand, conditia de a fi centru universitar, iar in al doilea rand, pentru performantele obtinute de olimpicii bihoreni la olimpiada de anul trecut.

Potrivit inspectorului scolar Radu Mazilescu, la editia din acest an vor participa 339 de elevi, 46 de profesori insotitori si 38 de persoane din comisia centrala. Presedintele de onoare al Olimpiadei va fi criticul literar Alex Stefanescu, presedinte executiv va fi prof. univ. Ion Simut, vicepresedinti vor fi doi inspectori de specialitate din minister – Mina Maria Rusu si Anca Denisa Petrache, iar secretar va fi prof. Radu Mazilescu, cel care a organizat o alta editie a Olimpiadei nationale de limba romana la Oradea, in urma cu 13 ani.

Prima noutate a olimpiadei din acest an este perioada de desfasurare. De obicei, fazele nationale erau organizate in vacanta de primavara, dar pentru a nu se suprapune mai multe discipline, s-a luat decizia de a le decala. Un alt element de noutate este ca, dupa mai multi ani in care olimpiadele de limba romana s-au desfasurat separat pentru gimnaziu si liceu, cele doua au fost reunite in aceeasi perioada si acelasi loc.

Fata de alte editii, la olimpiada nationala vor fi doua tipuri de probe: proba scrisa individuala, in 2 februarie, si proba de lucru in echipe, timp de doua zile, care, aplicata pana anul acesta doar la gimnaziu, va fi extinsa si la liceu. Concursul in echipa cuprinde proba de comunicare orala pe tema “Marturii ale multiculturalitatii romanesti in context european” si elaborarea unui proiect de grup pe una din temele: “Obiceiuri de Anul Nou in spatiul traditional romanesc”, “Obiceiuri si traditii romanesti legate de momente importante din viata oamenilor si legate de anotimpuri” sau “Calatoria, initiere in cunoastere”. Cele 10 echipe vor fi alcatuite prin tragere la sorti computerizata, din elevi din diverse judete.

La numarul de cate sase participanti pe judet, cate unul pentru fiecare clasa de la cls. a VII la a XII-a, se adauga doua locuri pentru judetele care au minoritati, la care se mai ofera un bonus pentru performantele de anul trecut de trei locuri, obtinut de doar trei judete: Bihor, Hunedoara si Galati. Judetul gazda va beneficia in plus de patru locuri, astfel ca Bihorul va fi reprezentat de 15 elevi.