Seminar dedicat Zilei Internationale a Femeii, la Liceul cu Program Sportiv “Iolanda Balas Soter” din Buzau

buzau_ziuafemeii1.jpgPe 5 martie, in sala de festivitati a Liceului cu Program Sportiv “Iolanda Balas Soter” din Buzau s-a desfasurat seminarul ”Preocupari privind protectia drepturilor femeii in timp de pace si in caz de conflict armat”.

Activitarea desfasurata in intampinarea Zilei Internationale a Femeii a fost organizata de Inspectoratul Scolar Judetean Buzau si Liceul cu Program Sportiv Buzau, in parteneriat cu Inspectoratul de Politie Judetean Buzau

Seminarul a fost deschis de Lacramioara Marinela Ilie, director al Liceului “Iolanda Balas Soter” Buzau, care a mentionat ca activitatea care are loc se afla la a doua editie si este dedicata Dreptului International Umanitar, prima editie desfasurandu-se in preajma Zilei Internationale a Copilului, in anul 2008. O alta motivatie a reprezentat-o faptul ca scoala pe care o reprezinta, ca institutie in care se face educatie are datoria de a prezenta si de a populariza in randul elevilor si al parintilor, elemente privind drepturile omului.

buzau_ziuafemeii2.jpg

In cadrul seminarul au fost dezbatute teme precum:

”Aspecte privind egalitatea de sanse intre femei si barbati” – comisar sef de politie Mihaela Stefu;

”Femeia in politie” – agent de politie Laura Stroie;

”Femeia, victima a violentei domestice” – Director Filiala de Cruce Rosie Buzau, Floarea Barzu.

Sublinierea discriminarilor facute intre femei si barbati la locul de munca, in societate, in familie precum si violentele la care sunt supuse unele dintre acestea, uneori chiar de catre cei care ar trebui sa le sprijine si sa le aprecieze eforturile, a avut darul sa-i captiveze pe participanti si sa-i faca sa inteleaga nevoia organizarii unor astfel de activitati astfel incat fiecare sa ajunga sa-si cunoasca drepturile si sa stie unde trebuie sa se adreseze cand acestea le sunt incalcate. Cu aceasta ocazie s-a tras un semnal de alarma cu privire la faptul ca in ultimii ani numarul femeilor abuzate de soti si care solicita sprijinul Crucii Rosii Buzau este in crestere si ca, din pacate, legislatia romaneasca nu permite legiuitorilor sa intervina in cazurile de violenta intrafamiliala, decat atunci cand, pentru unele femei, este prea tarziu. S-a aratat ca in toate aceste cazuri copiii sunt martorii si receptoril suferintelor si nedreptatilor din familie.

buzau_ziuafemeii3.jpg

La seminar au participat ca invitati judecatorii Mariana Cotofana, Filofteia Musetescu si Georgeta Apostu de la Tribunalul Buzau, maior Mugurel Panaet de la I.J.J. Buzau, comandor de aviatie Anton Marcel, ag. pr. de politie Mihaela Despescu si ag. pr. de politie Andreea Chiorcau. Elevii liceului gazda, sub coordonarea profesoarei Gabriela Tesleanu, au prezentat un program cu cantece si ativitati specifice „Zilei mamei”.

buzau_ziuafemeii4.jpg