“Deoarece credem in proverbul cu meseria – bratara de aur, ne adresam elevilor care se pregatesc in invatamantul preuniversitar prin filiera tehnologica”

moldovan_angelica.jpgSustine Angelica Moldovan, Director General al Editurii Oscar Print, in cadrul unui interviu acordat in exclusivitate Portalului National www.EduManager.ro.

Aceasta adauga ca, pentru elaborarea manualelor scolare, editura pe care o conduce s-a adresat direct profesorilor care predau la catedra, considerand ca ei sunt cele mai avizate persoane sa elaboreze manuale scolare, fiind in legatura directa cu elevii.

– Editura Oscar Print a luat fiinta in urma cu 16 ani, devenind in toti acesti ani un partener de nadejde al celor implicati in actul educational. Spuneti-ne care este oferta de produse a editurii pentru segmentul preuniversitar din Romania.

– In urma cu 9 ani, am decis sa ne implicam in editarea manualelor scolare destinate invatamantului preuniversitar. Valorificand experienta noastra din anii precedenti, cand am contribuit la editarea volumelor de Standarde profesionale si Curriculum destinate reformarii invatamantului profesional si tehnic, proiectul EU Phare VET RO 9405, am debutat cu manuale destinate Scolilor de Arta si Meserii oferind elevilor manuale pentru domenii de specializare ca Agricultura, Industrie alimentara, Industrie usoara, textile-pielarie, Chimie industriala, precum si manuale de cultura generala (limba romana, fizica, matematica, destinate tot elevilor din Scolile de Arta si Meserii). Ulterior am extins oferta de manuale si pentru licee, in special licee tehnologice si economice. Pe parcurs am editat pentru copii si elevi auxiliare curriculare sau dictionare cum ar fi Dictionar de locutiuni, expresii si sintagme romanesti, basme, poezii si altele.

– Ce domenii abordati in cadrul ofertei adresate elevilor din invatamantul preuniversitar?

– Pentru ca noi credem in proverbul “Meseria este bratara de aur”, ne adresam elevilor care se pregatesc in invatamantul preuniversitar prin filiera tehnologica, profilul servicii cu manuale necesare calificarilor profesionale din domenii ca Tehnician in achizitii, Tehnician in activitati economice, Tehnician in achizitii si contractari, Tehnician in comert, Tehnician in gastronomie, Organizator banqueting, Tehnician in administratie,Tehnician in turism,, Tehnician in hotelarie, Tehnician design vestimentar, Tehnician poligraf.

– Cu ce autori colaborati in editarea si publicarea manualelor scolare?

– Pentru elaborarea manualelor scolare ne-am adresat direct profesorilor care predau la catedra, considerand ca ei sunt cele mai avizate persoane sa elaboreze manuale scolare fiind in legatura directa cu elevii, cunoscandu-le asteptarile si limitele de care pot da dovada in procesul educational. Experienta profesionala cu care au contribuit profesorii la elaborarea manualelor s-a reflectat in punctajele foarte mari obtinute de manualele scolare editate de editura noastra, la procesul de evaluare a manualelor scolare sau la licitatiile organizate de MedC, de-a lungul anilor. In general, manualele scolare sunt elaborate de un colectiv de autori, avand un coordonator de manuale, care are un rol foarte important pe parcursul elaborarii unui manual scolar. Desigur sunt si exceptii, profesori care prefera sa lucreze singuri un manual scolar si care au perfomante deosebite, cum ar fi d-na profesoara Maria Popan care a elaborat manuale scolare de Contabilitate pentru elevii din clasele a IX-a, a X-a, a XI-a si a XII-a. Calitatea manualelor editate de noi se datoreaza in mare masura colectivelor de autori, profesori cu o vasta experienta si cu rezultate profesionale remarcabile, si as aminti aici doar profesorii coordonatori, nu din nerecunostiinta ci din lipsa de spatiu pe d-na profesoara Suzana Ilie pentru filiera tehnologica, pe d-na profesoara Nichita Luminita Maria pentru filiera tehnologica, d-na prof.Romita-Tiglea Lupascu pentru filiera tehnologica, d-na prof.ing.Ilie Elena, d-na prof.dr. Maria Moisiu, domnul prof. Scriosteanu Costel, pe domnul prof. Mircea Caracas si multi altii.

– De-a lungul timpului, calitatea cartilor si a manualelor publicate de Oscar Print a fost recunoscuta de institutii prestigioase din invatamantul romanesc, si nu numai. Puteti sa ne dati cateva exemple, in acest sens?

– Recunoasterea valorii cartilor editate de editura noastra a venit pe parcursul anilor din partea Academiei Romane, Universitatea Bucuresti, Uniunea Juristilor din Romania, Institutul de Istorie Nicolae Iorga precum si alte organizatii si fundatii din Romania.

– Care sunt, dupa parerea dumneavoastra, cele mai interesante colectii editate de Oscar Print pana in prezent? Dar cele mai apreciate de publicul cititor?

– Colectia de istorie – memorialistica este o colectie apreciata de cititorii nostri dar in egala masura prezinta interes pentru cititori si colectia de psihologie-sociologie. Pentru toamna aceasta avem cateva volume surpriza pentru cititorii pasionati de istorie-memorialistica care nu trebuie ratate, cum ar fi volumul Figuri ilustre din epoca Romaniei Mari, o minunata fresca a Romaniei interbelice volum care vede lumina tiparului dupa 67 de ani de asteptare, editia fiind ingrijita de domnul Marian Stefan si volumul Legendele batranei doamne,(oameni, locuri, fapte din Istoria Bancii Nationale a Romaniei),autori Cristian Paunescu, Marian Stefan.

– Tendinta tinerilor de a trata in mod superficial lectura, acordand importanta altor activitati, a devenit un lucru normal in prezent. Cum credeti ca ar trebui indemnati acestia sa se indrepte mai mult catre lectura?

– Este o intrebare delicata iar pentru noi editorii de carte o problema reala. Cred ca parintilor le revine sarcina de a-si indemna copiii sa citeasca prin gasirea unui echilibru intre timpul acordat navigarii pe internet sau privitul la televizor si timpul acordat lecturii care nu poate aduce decat beneficii copilului. Copilul nu trebuie sa perceapa lectura ca pe un lucru greoi, neplacut, copilul trebuie incurajat sa asocieze lectura cu placerea, cu descoperirea de sine. Scoala poate sprijini efortul parintilor prin instrumentele de care dispune, prin recomandarea unor lecturi si de ce nu prin a-I ” invata” pe elevi sa citeasca cu placere.

– Cu ce noutati veniti in intampinarea colaboratorilor si partenerilor dumneavoastra in cea de-a doua parte a acestui an?

– Pentru cea de-a doua parte a acestui an avem cateva titluri premium. Un volum dedicat Casei si familiei Capsa, autor dr. Mioara Ionita, un volum despre Scheii Brasovului in timpul imperiului Habsburgic (1691-1867) semnat de Ioan-George Andron, Elitele si Arhitectura rezidentiala in Tarile Romane in sec.XIX-XX, autor dr. Narcis Dorin Ion, alaturi de volumul Grafica pe teritoriul Romaniei in secolul al-XIX-lea autor dr. Doina Punga.Toate aceste titluri pot fi un foarte frumos cadou pentru sarbatorile de iarna. Pentru copiii, volumul Rade raiul luminat, folclor din Muntenia (Gastesti-Calarasii Vechi), folclor cules de profesorul Constantin V.Lucian, poate fi o sursa de inspiratie, colindele si urarile de Anul Nou din acest volum fiind foarte frumoase.

– Care sunt, in opinia dumneavoastra cele mai eficiente modalitati de difuzarea a cartilor pe care le editati?
– Pentru ca in Romania nu exista inca o retea de distributie de carte bine pusa la punct, fiecare editura cauta sa-si difuzeze cartile pe diverse cai. Pentru noi distributia cartii prin posta si-a aratat roadele iar in curand vom inaugura libraria on-line unde cititorii vor putea sa se informeze despre continutul volumelor pe care le oferim spre vanzare, despre cele in curs de aparitie, despre evenimentele organizate de editura, precum si alte informatii utile.