Traian Băsescu: “La plata cu ora, un profesor câştigă mai bine decât mine”

basescu_2008.jpgPreşedintele Traian Băsescu le-a transmis miercuri cadrelor didactice că, înainte de a spune că au salarii mici, ar trebui să se gândească la volumul mic de muncă pe care îl depun. Într-o emisiune la postul public de radio, şeful statului a declarat că, dacă s-ar calcula plata pe ora de muncă prestată, cadrele didactice ar putea constata că ora lor de muncă valorează mai mult decât cea a preşedintelui României.

“Sunt categorii sociale care spun că au salariul mic, deşi au o normă de 16 ore pe săptămână. E adevărat că eu am salariu mare după 30 de ani de muncă, iar un stagiar din această categorie câştigă 600 de lei pe lună. Toţi am avut salarii mici în anumite etape ale carierei noastre. Eu i-aş spune domnului profesor că dânsul are totuşi 16 ore pe săptămână, iar eu muncesc 16 ore pe zi. Dacă va face un calcul să vadă cu cât e plătit pe oră, va constata că e mai bine plătit decât mine”, a precizat Traian Băsescu, ca explicaţie la o întrebare adresată de un profesor titular de liceu, care a susţinut că are un salariu de 927 lei pe lună.

Traian Băsescu a subliniat că românii trebuie să înveţe să trăiască în capitalism, să îşi mai caute “un job, o jumătate de normă”. “Aşa este viaţa în capitalism. Ar trebui să ne obişnuim cu sentimentul că suntem responsabili pentru viaţa noastră şi nu statul. Statul creează un mediu mai bun sau mai rău. Sunt adeptul unui stat responsabil faţă de cetăţean, dar în acelaşi timp nici nu poţi să distrugi un stat cerându-i să facă un împrumut pentru a mări salariile”, a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a arătat că o creştere a veniturilor bugetare va putea fi posibilă numai după “parcurgerea” procesului de restructurare a sistemului bugetar. “Actele normative emise până acum ar duce la o reducere de personal de 74.000 de posturi. Acest proces de restructurare trebuie implementat. Atunci când vom constata că a fost implementat, putem discuta să vedem care sunt soluţiile să rămânem într-un fond de salarii convenit cu Fondul (FMI – n.r.), care nu poate fi mai mare de 39 de miliarde lei. Aceste măsuri pe pot implementa până la sfârşitul anului”, a spus Traian Băsescu. AGERPRES