Ecaterina Andronescu: “S-a înţeles greşit, iniţiativa nu îi transformă pe absolvenţii de liceu fără bac în studenţi”

andronescu albastru.jpgSenatorul PSD Ecaterina Andronescu a declarat, luni, la Senat, că a fost greşit înţeleasă iniţiativa legislativă care-i vizează pe cei 100.000 de tineri care au terminat liceul dar care nu au promovat examenul de bacalaureat, şi că nu se urmăreşte ca aceştia să devină studenţi.

“Poate eu nu am ştiut să comunic suficient de mult şi suficient de clar această iniţiativă, s-a înţeles greşit. Ea nu îi transformă pe aceşti absolvenţi de liceu în studenţi în nici una dintre formule, însă le dă şanse să se integreze undeva într-o formă de pregătire sau pe piaţa muncii pentru că fără această integrare ei, după părerea mea, pot uşor să derapeze spre etnobotanice sau spre altele asemenea. Eu nu cred că societatea îşi permite să nu fie solidară cu 100.000 de tineri”, a spus Ecaterina Andronescu.

Senatorul PSD a explicat că iniţiativa, ca oricare alta, poate fi supusă amendării parlamentarilor dacă unele lucruri nu au fost suficient de bine explicate. Ecaterina Andronescu a mai spus că proiectul de lege este destinat celor 100.000 de tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 19 ani care nu au promovat examenul de bacalaureat şi prevede patru tipuri de soluţii care vin în ajutorul acestora.

“Legea prevede că ei pot să urmeze şcoli postliceale unde se pot înscrie fără diploma de bacalaureat şi prin care se pot profesionaliza într-un domeniu sau altul, în funcţie de necesităţile de pe piaţa muncii. Şcolile postliceale sunt pregătite de actuala lege a învăţământului, deci nu este o invenţie a acestei iniţiative legislative. A doua soluţie pentru ei este ca ministerul, prin inspectoratele şcolare, să organizeze evaluarea competenţelor profesionale dobândite formal prin şcoala tehnologică sau non-formal, în urma căreia ei să poată obţine un certificat de evaluare, nivelul I sau II, în funcţie de evaluare şi să se poată încadra pe piaţa muncii şi să poată exercita o muncă cu o anumită calificare, nu o muncă necalificată”, a afirmat Ecaterina Andronescu.

Cea de-a treia soluţie pentru cei 100.000 de tineri prezentată de senatorul PSD se referă la posibilitatea ca autorităţile locale şi inspectoratele şcolare să indentifice la agenţii economici locuri în care ei se pot califica prin ucenicie la locul de muncă.

“A patra soluţie este pentru cei care sunt cei mai puţini, au peste media 7 la absolvirea liceului, elevi care, după părerea mea, dintr-un accident n-au promovat examenul de bac si pentru care universităţile ar putea să organizeze un an pregătitor. În acest an pregătitor ei nu capătă statutul de studenţi. Asemenea perioade de pregătire se organizează în multe ţări din lume”, a mai spus senatorul PSD.

Ea a adăugat că anul pregătitor, aşa cum este el prevăzut în iniţiativă, poate să cuprindă pregătirea pentru susţinerea examenului de bacalaureat în sesiunea anului următor şi ar putea să cuprindă şi unul sau două cursuri, în funcţie de decizia senatului universitar. În opinia sa, aceste cursuri pot fi recunoscute de către universitatea respectivă în situaţia în care tânărul va promova examenul viitor de bacalaureat, dacă va promova cursuri din anul pregătitor şi dacă îndeplineşte condiţiile de admitere stabilite de universitate.

“Elevul nu devine automat student. În primul rând, el devine student dacă îndeplineşte obligaţiile prevăzute în metodologia generală de admitere şi în metodologia fiecărei universităţi”, a mai spus Ecaterina Andronescu. Întrebată cine va suporta cheltuielile acestui an pregătitor, senatorul PSD a precizat că, din punctul său de vedere, trebuie să plătească cei care doresc să urmeze astfel de cursuri. AGERPRES