Aproximativ 200 de clase pregătitoare vor fi organizate în 98 de şcoli din judeţul Harghita

Un număr de aproximativ 200 de clase pregătitoare, cu 2900 de elevi, vor fi organizate în 98 de unităţi şcolare din Harghita, a anunţat vineri Inspectoratul Şcolar Judeţean. Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, Bartolf Hedvig, a declarat într-o conferinţă de presă că, în acelaşi timp, folosind aceeaşi aplicaţie informatică, se va face şi înscrierea în clasa I.

Potrivit sursei citate, va avea loc, la fel ca în 2012, o evaluare psihosomatică pentru copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie. Evaluarea va fi făcută de psihologii şi consilierii şcolari care, pe baza unei discuţii şi a unui test, dar şi cu ajutorul unei aprecieri din partea educatoarei, vor putea să stabilească dacă cel mic este apt pentru şcoală sau dacă trebuie să mai rămână un an la grădiniţă.
”Şi anul trecut s-a făcut această evaluare psihosomatică, la care au participat peste 450 de copii, dintre care la 75 li s-a recomandat să nu intre în clasa pregătitoare ci să mai stea să se mai dezvolte, atât fizic cât şi psihic. Dintre aceşti copii care acum intră direct în clasa I, majoritatea sunt cei care anul trecut nu au primit recomandarea de a intra în clasa pregătitoare”, a explicat Bartolf Hedvig.

Aceasta a mai spus că părinţii nu trebuie să vină direct la Miercurea Ciuc, evaluarea urmând să se facă în apropierea domiciliului lor, fie în localitatea în care trăiesc, fie în centre situate la o distanţă de maximum 10-20 kilometri. Inspectorul şcolar general a mai adăugat că, în ciuda bunei organizări, există temerea ca vor apărea cozi sau aglomeraţie la unele şcoli, pentru că părinţii îşi doresc foarte mult ca cei mici să ajungă la o anumită învăţătoare. “Din acest motiv părinţii merg mai devreme, stau la rând, se înghesuie, încearcă să mişte tot ce se poate mişca, numai să ajungă copilul la învăţătoarea preferată. Este cumva de înţeles (…) dar pe de altă parte, 99 la sută dintre învăţătoare au diplomă, sunt puţine începătoare şi nu înţelegem această teamă excesivă pe care unii părinţi o manifestă şi de aceea considerăm că pot să apară mici probleme în această înscriere”, a precizat Bartolf Hedvig.

Inspectoratul Şcolar Harghita a postat pe site-ul instituţiei toate informaţiile necesare părinţilor, atât în limba română cât şi în limba maghiară, fiind disponibile inclusiv descrieri ale şcolilor, fotografii din unitatea respectivă şi numele învăţătoarei care va prelua clasa pregătitoare. De asemenea, din 2 aprilie, Inspectoratul Şcolar Harghita pune la dispoziţie şi un Tel Verde, la numărul 0 800 816 266 , şi care poate fi apelat gratuit între orele:00-16:00, până la terminarea înscrierilor. AGERPRES