Petiţie pentru demiterea inspectorului şcolar general al județului Covasna şi a conducerii Liceului “Korosi Csoma Sandor”

Peste 2500 de persoane din judeţul Covasna au semnat un manifest prin care cer demiterea inspectorului şcolar general Keresztely Irma, pe considerentul că a tolerat “politizarea actului educaţional” prin propagarea în şcoli a “doctrinei separatist” a partidelor maghiare, fapt ce a condus la o atitudine antiromânească în rândul elevilor maghiari.

Gheorghe Tabalai, unul dintre liderii comunităţii româneşti din Covasna şi iniţiator al acestui manifest, a declarat miercuri că până în prezent au fost adunate 2500 de semnături, iar lista rămâne deschisă.

Semnatarii cer destituirea conducerii Liceului “Korosi Csoma Sandor” din staţiunea Covasna pentru atitudinea avută faţă de Sabina, eleva din clasa a IX-a, care a fost “stigmatizată” pentru că a venit la şcoală cu o bentiţă tricoloră pe data de 15 martie, de Ziua maghiarilor de pretutindeni, şi a continuat să o poarte şi în zilele următoare.

De asemenea, cei care au semnat manifestul consideră că măsurile disciplinare luate de Inspectoratul Şcolar Covasna împotriva conducerii şcolii sunt “caricaturale” (mustrare scrisă-n.r) şi cer Ministerului Educaţiei să intrevină pentru a restabili starea de normalitate. “Inspectorul şef general Keresztely Irma ori ne sfidează ori nu înţelege ce se întâmplă în şcolile din judeţul Covasna, sau le cunoaşte dar le tolerează, făcându-se astfel vinovată pentru toată situaţia creată la Covasna, unde avea datoria şi obligaţia să prevină din timp imixtiunea politicului sau a profesorilor politicieni în actul educaţional sau manifestările acestora în unităţile de învăţământ. Cu siguranţă este greu să interzici exact ceea ce tu aplici!”, se arată în documentul citat, în care aminteşte că inspectorul şef Keresztely Irma este membru UDMR şi consilier judeţean ales pe listele acestei formaţiuni. AGERPRES